Dr. Győrffy Balázs, a TTK Onkológiai Biomarker Kutatócsoport vezetője és a Semmelweis Egyetem Bioinformatikai Tanszékének vezetője is szerepel azon az elit listán, amely a világ legtöbbet idézett kutatóit tartalmazza.

A Clarivate által évente összeállított lista (Highly Cited Researchers™) 2022-ben megközelítőleg 7000 kutatót azonosított, akik a megelőző évtizedben (2011-2021) megjelent tudományos közleményeik alapján a legtöbb idézettséggel rendelkeztek (top 1%) saját szakterületükön.

Győrffy Balázs az ún. Cross-Field kategóriában szerepel, ami annyit jelent, hogy különböző tudományterületeken publikált.

Az elit listába megközelítőleg minden ezredik tudós kerülhet csak be a tudományos világból. A hírt az Index is közölte.

A 2022-es listán még három magyar kutató szerepel: Demetrovics Zsolt az ELTE-ről, Ferdinandy Péter a SOTE-ról és Szolnoki Attila az MTA-tól.

Nincsen egységesen elfogadott mérőszáma a tudományos kiválóságnak. Ahogyan minden tudománymetriai mérőszámnak, úgy ennek is megvannak a maga korlátai – figyelmeztet a vizsgálatot publikáló Clarivate. Ugyanakkor, aki felkerült az elit listára, az örökre elmondhatja magáról, hogy magasan idézett kutató (Highly Cited Researchers™).

Az elit kutatói adatbázis itt érhető el, a módszertanról pedig itt olvashat.