Főoldal2024-04-19T12:44:16+02:00

Küldetésünk

BEMUTATKOZÁS

A TTK Agyi Képalkotó Központjában a tudományos haladást elősegítő, közvetlenül vagy közvetve a hazai gyakorlatban is hasznosítható felfedező és célzott kutatások folynak. Az AKK kutatóinak küldetése az emberi agy működésének jobb és mélyebb megértése, s ezen belül olyan részcélok elérése, amelyek széleskörű hazai és nemzetközi együttműködésben valósulhatnak meg. Az AKK legfőbb céljai:

  • Precíziós, multimodális agyi MRI módszertani megközelítések kidolgozása az adatminőség javítása érdekében, valamint gépi tanulási eszközök fejlesztése a robusztus és modellalapú agyi képalkotó és viselkedéses adatok elemzéséhez.
  • A kognitív funkciók és az agy strukturális és funkcionális szerveződésének élet során bekövetkező, longitudinális változásainak feltárása, különös tekintettel a neurokognitív öregedés ép és kóros folyamataira.
  • Az egészséges agyi öregedést támogató, személyre szabott, multimodális intervenciók fejlesztése, és ezek alkalmazása az időskori neurokognitív rezerv és reziliencia mechanizmusainak feltárására.

Továbbá, az AKK kiemelt célja a korszerű agyi képalkotó infrastruktúrájának fejlesztése és működtetése, széles körű együttműködésben az akadémiai, kutatási és ipari partnerekkel, hogy elősegítse az agyi képalkotó alap-, klinikai és transzlációs kutatások bővülését Magyarországon.

Igazgató

Vidnyánszky Zoltán, az MTA doktora, egyetemi tanár

Aktuális hírek

Olvasási kísérlet

Tájékoztató a vizsgálathoz Kutatócsoportunk már évek óta foglalkozik a természetes olvasás neurális hátterének vizsgálatával agyi képalkotó módszerek és pszichofizikai vizsgálatok segítségével. Ezen folyamatok tanulmányozása segíthet az olvasási nehézségek [...]

Neo-PRISM-C

Neo-PRISM-C (Neurodevelopmental Optimal-predictors Risk Factors And Intervention From A Systems Approach To Maladjustment In Children), a four-year project funded by the European Union Horizon 2020 Program (H2020-MSCA-ITN-2018) under [...]

Eseménynaptár

Nincs esemény a listában ebben az időben

Go to Top