Az MTA Természettudományi Kutatóközpont idén már tízedik alkalommal rendezi meg az “AKI KIVÁNCSI KÉMIKUS” elnevezésű, tehetséggondozó nyári táborát. A kutatóközpont július első hetében fogadja a kémia, a biológia és az idegtudomány iránt érdeklődő, 10. és 11. osztályos középiskolásokat. Az MTA TTK Anyag- és Környezetkémiai Intézet által szervezett és finanszírozott kutatótábor munkájában a kutatóközpont minden intézete részt vesz, ennek köszönhetően az évek során a kémiai témák mellett biológiai, idéntől kezdve pedig már pszichológiai projektekkel is foglalkozhatnak a kutatni vágyó diákok.

A kutatótábor célja, hogy az ország minden részéről, sőt a határon túlról is érkező középiskolások egy-egy projekttel alaposabban foglalkozva bekapcsolódhassanak a kutatóközpontban folyó szakmai munkába. Az felkínált témák közül kiválaszthatják a számukra legérdekesebbet, amin azután egy héten keresztül dolgozhatnak, és eredményeiket a tábor végén előadásban ismertetik. Az évről évre megújuló témaválaszték eredményeképpen az elmúlt években összesen mintegy száz projekten dolgoztak a diákok.

Lendvayné dr. Győrik Gabriella a tábor fő szervezője elkötelezett híve a tehetséggondozásnak. Úgy véli, hogy a tábor sikerességének kulcsa a kísérletezés, ugyanis a tanulási folyamat akkor a leghatékonyabb, ha az információ átvétele nemcsak olvasás, hallás, látás útján történik, hanem gyakorlati tapasztalással is párosul. A tanulás különösen hatékony, ha team-munkában, folyamatos interakcióban valósul meg, ezért a táborban a kutatási témákon két-három diákból és két-három témavezetőből álló kis csoportok dolgoznak.

A diákok pályázat útján jelentkezhetnek a táborra, amelyet minden évben nagy érdeklődés kísér. A kutatótáborról, valamint a jelentkezésről további információ a http://www.ttk.hun-ren.hu/aki/2018-a-tizedik-aki-kivancsi-kemikus-kutatotabor/ honlapon található.