A Nemzeti Laboratóriumok a felfedező és kísérleti megközelítésű kutatások új, nemzetközi dimenzióját nyitó, együttműködésen alapuló, intézményesülő, dinamikus színterei.

Fő célkitűzésük az adott tématerület hazai szakmai műhelyeinek koncentrálása, jelentős globális problémákra nemzetközi szinten választ adni képes kompetenciák fejlesztése, továbbá a kutatási eredmények társadalmi, gazdasági, környezeti hasznosítása.

Az NKFI Hivatal által kiírt, 2022. évi pályázat célja olyan tudásközpontok kialakítása, illetve fejlesztése, amelyek a nemzetgazdaság számára különösen perspektivikus területek kiemelkedő tudományos csomópontjaivá válhatnak.

A TTK egy Nemzeti Laboratóriumnak konzorciumvezetője és részt vesz további kettő Nemzeti Laboratórium megvalósításában is.

Nemzeti Gyógyszerkutatási és Fejlesztési Laboratórium (PharmaLab)

Konzorciumvezető: Természettudományi Kutatóközpont

Konzorciumi partnerek: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, Szegedi Biológiai Kutatóközpont

A négy pillérből álló program a molekuláris onkológia, neurofarmakológia, biotechnológia és gyógyszerfejlesztési technológia területén válaszol a 21. század gyógyszerkutatási és fejlesztési trendjeire, követelményekre és a társadalom részéről jelentkező fokozott igényekre.

A program mintegy 5,4 milliárd forint állami támogatásból valósulhat meg.

Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium

Konzorciumvezető: Pécsi Tudományegyetem

Konzorciumi partnerek: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Debreceni Egyetem, Energiatudományi Kutatóközpont, Miskolci Egyetem, Neumann János Egyetem, Pannon Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Széchenyi István Egyetem, Természettudományi Kutatóközpont

A program célja a hazai gazdasági szereplők versenyképességének növelése a különféle dekarbonizációs technológiák terén. Két fő tématerülete a hidrogéntechnológiák és a szén-dioxid hasznosítás.

A program mintegy 6,3 milliárd forint állami támogatásból valósulhat meg.

Transzlációs Idegtudomány Nemzeti Laboratórium (TINL)

Konzorciumvezető: Pécsi Tudományegyetem

Konzorciumi partnerek: Semmelweis Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, Természettudományi Kutatóközpont, Richter Gedeon Nyrt.

A program célja az idegrendszeri betegségek mechanizmusának megértése és gyógyításának módszertani javítása, illetve a korai életszakaszban bekövetkező idegrendszeri elváltozások hátterében álló betegségmechanizmusok átfogó megértése révén új diagnosztikai és intervenciós lehetőségek fejlesztése.

A program mintegy 5,3 milliárd forint állami támogatásból valósulhat meg.