Ritka kórképek genetikai háttérének felismerése, félrediagnosztizált betegség azonosítása, molekulák átrendezése – idén ezekért a kutatásokért ítélte oda a zsűri a „L’Oréal-UNESCO A Nőkért és a Tudományért” ösztöndíjat három kiemelkedő tehetségű kutatónőnek. Az Akadémia védnöksége mellett működő ösztöndíjprogram hazánkban immár tizenegy éve támogatja a kimagasló teljesítményt nyújtó kutatónőket.

A három kategóriában – 55, 40, illetve 30 év alatti kutató – kizárólag nők számára meghirdetett egyedülálló ösztöndíjra olyan szakemberek pályázhatnak, akik a természettudományok és az élettudományok területén folytatnak kutatásokat, és felsőoktatási intézményben vagy akadémiai kutatóintézetben dolgoznak. A program egyik célja, hogy felhívja a figyelmet a kiemelkedően tehetséges kutatónők előremutató eredményeire, valamint előmozdítsa a magyar nők helyzetét a tudományos, illetve a kutatói pályán. A tudományos-erkölcsi elismerés mellett anyagi támogatást is jelentő díjat a közel száz pályázó közül a zsűri többek között Rokobné Révész Ágnesnek, az MTA Természettudományi Kutatóközpont (SZKI) tudományos munkatársának ítélte oda.

„Kutatóként megismerheted a körülötted lévő világot, információt gyűjthetsz, és elgondolkodva rajtuk új dolgokat fedezhetsz fel” vallja a legfiatalabb díjazott, Rokobné Révész Ágnes. Az MTA Természettudományi Kutatóközpont vegyészének szakterülete a tömegspektroszkópia. A kutatónő e módszerrel bont alkotóelemeire különböző molekulákat, határozza meg az összetételüket, tulajdonságaikat, majd az alkotóelemekből – kirakósjátékhoz hasonlóan – újra „összerakja” az adott vegyületet. Az ezzel az eljárással előállított új anyagok a káros összetevőket nem tartalmazó élelmiszerek, mellékhatások nélküli gyógyszerek költséghatékony fejlesztését alapozhatják meg. „Ez a díj nekem, mint a pályája kezdetén járó kutatónak, fontos megerősítést jelent: jelzi, hogy azon az úton, amelyen elindultam, érdemes továbbmenni” értékelte az elismerést az ifjú tudós. Véleménye szerint örvendetes, hogy egyre több díj, pályázati kiírás veszi figyelembe a kutatónők sajátos helyzetét, és számítja be a gyermekneveléssel töltött éveket. Rokobné Révész Ágnes az ösztöndíjprogramhoz hasonló kezdeményezéseket több szempontból is előremutatónak tartja: „Ráirányítják a figyelmet a kutatónők helyzetének fontosságára, a díjazott számára visszajelzést jelentenek, a díjjal járuló anyagi elismerés pedig hozzájárul ahhoz, hogy a szakemberek figyelmét ne vonják el anyagi nehézségek a kutatástól.”

Megjelent: mta.hu, 2013. október 9.

A teljes közlemény itt olvasható: http://mta.hu/mta_hirei/a-nokert-es-a-tudomanyert-132732/