A TTK Anyag- és Környezetkémiai Intézetének Funkcionális Határfelületek Kutatócsoportja és a Biológiai Nanokémia Kutatócsoportja résztvevői annak a Torontói Egyetemmel és a pozsonyi Comenius Egyetemmel együtt folyó nemzetközi „Biosensor Surface Innovators” együttműködésnek, amely elnyerte a Royal Society of Chemistry 2023. évi Horizon Analytical Prize Robert Boyle-díját.

A Royal Society of Chemistry minden évben olyan kutatóknak és csoportoknak adományozza a Horizon-díjakat, akik kiemelkedő eredményeket értek el a kémiai tudományok előmozdításában.

A díjat egy olyan nagyfrekvenciás piezoakusztikus rezonancia detektálásán alapuló készülék (EMPAS) tervezéséért, fejlesztéséért és bioanalitikai alkalmazásáért ítélték oda, amely biológiai komponensek komplex közegekben, például szérumban történő kimutatására szolgál.

A díj leírása az RSC honlapján

https://www.rsc.org/prizes-funding/prizes/2023-winners/biosensor-surface-innovators/

2023. évi díjazottakat bemutató videó

https://www.youtube.com/watch?v=678_I1vSZ0U&list=PLLnAFJxOjzZso0SkN1nmrI69S5rnmpxnW&index=3)

Torontói Egyetem hírei

https://www.chemistry.utoronto.ca/news/u-t-based-research-team-wins-royal-society-chemistry’s-horizon-prize

Prof. Michael Thompson (University of Toronto) előadása 2023. július 25-én lesz a Természettudományi Kutatóközpontban „Engineering anti-fouling surface chemistry for theranostics: from early stage cancer detection to biocompatible medical devices” címmel.