Budapest, 2015. július 16.  A Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontja és a Testnevelési Egyetem együttműködési megállapodást írt alá új mágneses rezonanciás képalkotási (MRI) eljárások kutatás-fejlesztésére és azok alkalmazására a sporttudományok területén.

Keserű György főigazgató (MTA TTK) és Mocsai Lajos rektor (TF)

A legújabb MRI eljárások kutatási és klinikai alkalmazásának egyik kiemelkedően fontos és eddig kevéssé feltárt területe a sport. Az MTA Természettudományi Kutatóközpontja és a Testnevelési Egyetem között létrejött együttműködési megállapodás célja, hogy Magyarországon olyan világszínvonalú kutatás-fejlesztési programok induljanak a sporttudomány területén, amelyek az MRI eljárások alkalmazási lehetőségeinek feltárására irányulnak. A tervezett együttműködés további célja a rendszeres sport kognitív fejlődésre és öregedésre gyakorolt hatásának vizsgálata, valamint az élsport idegrendszeri illetve ízületi élettani sajátosságainak kutatása.

Mocsai Lajos rektor (TF) és Vidnyánszky Zoltán központvezető (AKK) háttérben az MRI berendezéssel

Az MTA Természettudományi Kutatóközpont Agyi Képalkotó Központja (AKK) Magyarország első kutatás-fejlesztési célú mágneses rezonancia-képalkotás (MRI) központja. A Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjában 2015. áprilisában telepítésre került egy, a piacon elérhető legkorszerűbb, 3 Teslás MR berendezés (Siemens Magnetom Prisma). Az új fMRI-laboratórium  Magyarországon egyedülálló lehetőségeket teremt az MRI adatgyűjtési és feldolgozási módszerek fejlesztésére és alkalmazására. Az új készülék alkalmazásával lehetőség nyílik neurobiológiai felfedező kutatásra, az ép és kóros központi idegrendszeri folyamatok felfedező, klinikai és transzlációs kutatásra, új MR képalkotási és spektroszkópiás eljárások kidolgozására. Az MR módszertani kutatás-fejlesztési tevékenység eredményeinek az agyi képalkotáson túl azonban számos más fontos alkalmazási területe lehet, ilyen az ízületi képalkotás. Ezen területen a nagy térerejű MR berendezéseken alkalmazható új képalkotási módszerek jelentős fejlődést hoztak az elmúlt évtizedben úgy a kutatás, mint a klinikai diagnosztika szempontjából.

Az MTA Természettudományi Kutatóközpont Agyi Képalkotó Központ és a Testnevelési Egyetem együttműködése új eredményeket hozhat a tudományos igényű testnevelési irányelvek, élsportolók esetében az egyénre szabott edzési illetve szükség esetén terápiás módszerek kidolgozásában.

További megjelenés:

www. tf.hu (2015.07.17.)

–  [T:4]  – weborvos.hu (07.17)