Budapest (HU), Gilchingen (DE), 2015. július 14. – Együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontja és a Brain Products GmbH -a funkcionális mágneses rezonanciás képalkotás (fMRI) és az elektroenkefalográfia (EEG) azonos idejű mérésének módszertani megalapozására és a kutatók továbbképzésére.

A Brain Products GmbH a világ egyik vezető gyártó cége, közel 20 éves tapasztalattal rendelkezik az idegtudományi kutatások korszerű eszközeinek fejlesztése területén. Az MTA Természettudományi Kutatóközpont (MTA TTK) és a Brain Products GmbH között létrejött partnerségi megállapodás lehetőséget teremt a 2014-ben megalakult Agyi Képalkotó Központ innovatív tevékenységének folyamatos megújulásához, s ahhoz, hogy az agykutatás e területén Közép-Kelet Európa meghatározó kutatási, fejlesztési centruma lehessen a jövőben.

EEG-MRI berendezés (www.brainproducts.com)

A centrumban, a kutató fejlesztő munka részeként, az együttműködés lehetőséget teremt a kognitív idegtudományi kutatást folytató fiatalok továbbképzésére, s arra, hogy megszerzett tapasztalataikat a felfedező kutatások eredményeire építve új területeken alkalmazzák és fejlesszék. A Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjában 2015. április 13-án átadott Siemens Magnetom Prisma típusú funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó berendezés (fMRI) a kutatás és fejlesztés számos területén teszi lehetővé az agyi képalkotás alkalmazását. Az új, tudományos együttműködések széles körére támaszkodó fejlesztések további célja olyan új módszerek bevezetése, amelyekkel az emberi agy működésének téri és idő jellemzőiről nyert adatok azonos időben regisztrálhatóak és együtt értelmezhetőek.

A Brain Products GmbH által kiválasztott vezető nyugat-európai és amerikai egyetemi-kutatóintézeti partnerek közé kerülve, az MTA TTK az új partnerségtől azt várja, hogy az Agyi Képalkotó Központjában 2015. április közepe óta folyó kutatások módszertani kiterjesztése során a cég és együttműködő partnereinek értékes fejlesztési tapasztalataira támaszkodhat.

Keserű György főigazgató (MTA TTK), Csépe Valéria programvezető, akadémikus (MTA TTK),       

Patrick Britz marketing igazgató (Brain Products)

Az MTA TTK Agyi Képalkotó Központjában erre irányulnak a Csépe Valéria akadémikus által irányított további fejlesztések. Az MTA TTK Agyi Képalkotó Központjában (AKK) működő Neurokognitív Fejlődés Kutatócsoport az elmúlt években számos kiemelkedő hazai és nemzetközi eredményt ért el a végrehajtó funkciók, a zene és nyelvi feldolgozás elektrofiziológiai módszerekkel történő kutatása során. A Brain Products GmbH-val közösen indított együttműködésben is nagy hangsúlyt kap, hogy a hazai és külföldi egyetemekkel, tudományos intézetekkel történő kutatási, fejlesztési munka során egymást erősítő kutatási területeken működjenek együtt. Az elmúlt három hónap eredményei (új fMRI-eredmények, együttműködések) azt is bizonyítják, hogy az MTA-kutatóhelyek és az egyetemek, valamint a piaci szereplők együttműködése mindennapi valóság legyen. Mindez a Brain Products GmbH üzleti stratégiájának is meghatározó eleme.

Az MTA TTK-ról

Az MTA Természettudományi Kutatóközpontja a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózatának egyik legnagyobb kutatóintézete. Az MTA TTK multidiszciplináris természettudományi kutatásokat folytat az enzimológia és molekuláris farmakológia, a kognitív idegtudományok és pszichológia, a szerves kémia, valamint az anyag- és környezettudományok területén. A Kutatóközpont több mint 350 kutatója elkötelezett az új tudományos felfedezések és a társadalom javát szolgáló fejlesztések iránt.

A Brain Products GmbH-ról

A Brain Products GmbH-t 1997-ben alapították, és az elmúlt közel 20 évben a világ egyik vezető vállalatává nőtte ki magát az idegtudományi kutatások eszközeinek gyártása, forgalmazása és fejlesztése területén. Világszerte szoros partneri együttműködést folytat számos egyetemmel és kutatóintézettel is, hogy az igényekhez illeszkedő termékekkel álljon a partnerek rendelkezésére. Jelenleg 50 munkatárs dolgozik a vállalat központjaiban Gilching-ben és Freiburg-ban (Németország).

További információ:

MTA TTK – web: oldttk.szerver.ttk.mta.hu   e-mail: ttk@ttk.mta.hu

Brain Products – web: www.brainproducts.com  e-mail: press@brainproducts.com