Az újszerű, kimagasló technikai színvonalon megvalósított LED-alkalmazások Kínában tartott nemzetközi seregszemléjén első helyen került a nyertesek közé az MTA két intézménye. A zsűri az MTA Természettudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet, az MTA Agrártudományi KutatóközpontMezőgazdasági Intézet, valamint a japán Tateyama Kagaku cég közös pályázatát ismerte el.

A technológia elterjesztése a célja a Nemzetközi LED Világítási Szövetségnek (International Solid State Lighting Alliance, ISA) is, amelynek 2010-es megalakulása óta tagja az – akkori nevén – MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet. Igazgatója, Bársony István (MTA TTK MFA)  többek között a Nobel-díjas Shuji Nakamura-val együtt a szövetség Tanácsadó Testületének szakértője. Az ISA idén év végén a Dél-Kínában fekvő Guangzhou (másik nevén Kanton) városában tartotta éves közgyűlését. A rendezvény egybeesett a világ legnagyobb LED világítástechnikai konferenciájával, a ChinaSSL 2014-gyel is.

Megjelent: MTA Hírek; 2014. december 19.

Teljes cikk itt olvasható: http://mta.hu/mta_hirei/akademiai-kutatohelyek-nemzetkozi-egyuttmukodesi-sikere-a-szilardtest-vilagitas-uj-alkalmazasa-teruleten-135589/