Időpont: 2023. július 9-15.

Pályázati határidő: 2023. május 31.

Helyszín: Természettudományi Kutatóközpont

1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2.

2023-ban 13. alkalommal fogadja a középiskolás diákokat az „AKI Kíváncsi Kémikus” nyári tábor. A résztvevők egy héten át dolgozhatnak különböző modern kutatási témákon a Természettudományi Kutatóközpont laboratóriumaiban.

A diákok páronként, témavezetők irányításával dolgoznak majd nálunk. A hét során betekintést nyerhetnek egy-egy tudományterületre, és a gyakorlatban is kipróbálhatják az ott alkalmazott módszereket. A tábor utolsó napján egy 10 perces előadásban mutatják majd be a nálunk szerzett új ismereteiket. Különös hangsúlyt fektetünk a közösségépítésre, amelynek eredményeképpen gyakran hosszú távú barátságok formálódnak a hasonló érdeklődési körű diákok között.

A tábor célja többek között segítséget nyújtani a természettudományos érdeklődésű diákok pályaválasztásához. A tábor során igyekszünk minél több alkalmat nyújtani a diákok számára, hogy az itt dolgozó kutatók munkáját megismerjék, illetve velük kötetlenül beszélgethessenek. Erre szolgál például a hagyományosan megrendezésre kerülő diák-kutató foci és kosárlabda mérkőzés.

Minden évben hívunk meg korábban nálunk táborozó diákokat, akik mostanra már valamelyik egyetem hallgatói. Így a részvevő diákjaink első kézből kaphatnak információt az őket érdeklő egyetemekről. Ebben az évben először a résztvevő diákoknak lehetőségük lesz betekintést nyerni a Richter Gedeon gyógyszergyárban folyó munkába is.

Kutatási témák

A túljelentkezés miatt a táborban való részvétel pályázathoz kötött. A pályázatnak tartalmaznia kell:

  • jelentkezési lapot a pályázó személyes adataival (a jelentkezési lap letöltése)
  • 2-3 oldalas esszét a pályázó tudományos érdeklődéséről
  • a kiadott témák listájáról választott 3 témát, és kb. fél oldalas indoklást a témaválasztáshoz
  • szaktanári ajánlást
  • szülői engedélyt a táborban való részvételhe

A pályázatokat a gradne.szabo.rita@ttk.hu e-mail címre kérjük beküldeni!

Pályázhatnak a 2022/2023-as tanévben 10. vagy 11. osztályos (nyelvi előkészítő évfolyammal induló képzésben résztvevők esetén 11. vagy 12. osztályos) középiskolások.

Sikeres pályázat esetén a táborban való részvétel ingyenes. A kutatóközpont biztosít szállást, napi négyszeri étkezést, és fizeti az utazási költségeket. A tábor bennlakásos rendszerű az esti közösségépítő programokra való tekintettel. A tábor ideje alatt folyamatos felnőtt felügyeletet biztosítunk.