A HUN-REN TTK Agyi Képalkotó Központ vezetésével Magyarországon először időskori szellemi és fizikai frissesség megőrzését támogató intervenciós program indul.

A legújabb kutatási eredmények egyre jelentősebb szerepet tulajdonítanak az életmódnak és a környezeti hatásoknak az időskori szellemi és fizikai egészség megőrzésében. Kimutatásra
került, hogy tudományosan megtervezett életmóddal akár 40%-kal csökkenthető az időskori idegrendszeri betegségek kialakulása. Azok az életmód programok bizonyultak leginkább hatékonynak, melyek egyidejűleg támogatják a fizikai és szellemi aktivitás és a társas kapcsolatok megőrzését, és segítenek az egészségesebb táplálkozási szokások kialakításában.

Miből áll a program?

 • Fizikai és szellemi állapotfelmérés a legkorszerűbb eszközök és módszerek alkalmazásával
 • 8 hónapos, csoportosan végzett intervenciós program, amely egyidejűleg támogatja
  • a fizikai és szellemi aktivitást
  • a társas kapcsolatokat
  • az egészséges táplálkozási szokásokat
 • A program hatékonyságának biztosítása az előrehaladás személyre szabott követésével és visszajelzésekkel

Kinek szól a program?

 • 65−75 éves korosztály
 • Van heti 3 x 1 órája a szellemi és fizikai frissesség megőrzésére
 • Szeretne egy aktív, egészséges életmód iránt elkötelezett közösség részévé válni

Várjuk jelentkezését elérhetőségeinken!

mri.akk@ttk.hu

06 30 116 9750

Agyi Képalkotó Központ
1117 Bp., Magyar tudósok körútja 2.

Programunkról bővebben

Az agy egészségének megőrzése korunk egyik legfontosabb társadalmi és gazdasági kihívása. Az elmúlt évtizedekben a várható élettartam emelkedésével rohamosan nőtt az időskori agyi betegségek előfordulásának gyakorisága, és drámai méreteket öltött annak családokra, társadalomra, gazdaságra és egészségügyre gyakorolt hatása. Napjainkra a demencia egymaga világszerte legkevesebb 50 millió embert sújt és a velejáró költségek meghaladják a 850 milliárd EUR-t.

A hatékony gyógyszeres kezelés hiányából fakadóan a tudományos és klinikai kutatások előterébe világszerte a demenciát okozó betegségek minél korábban történő azonosítása és a szellemi hanyatlás megelőzése került. A legújabb kutatási eredmények alapján (Barbera et al., JPAD, 2023) a demenciák legalább 40%-a módosítható életmódbeli és környezeti tényezőknek tulajdonítható, ezért egyénre szabott életmód-intervenciók segítségével a demencia kialakulása évekkel késleltethető, akár meg is akadályozható. Az utóbbi évek kutatásai közül kiemelendő a sok szempontból úttörőnek számító FINGER (Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability) vizsgálat. A vizsgálat eredményei alapján egyértelművé vált, hogy számos kockázati tényező – elsősorban a fizikai és szellemi aktivitás, táplálkozási szokások és társas interakciók – egyidejű pozitív befolyásolására alkalmas életmód-intervenciók lehetnek hatékonyak a szellemi hanyatlás megelőzésében, a demencia kialakulásának megakadályozásában (Kivipelto et al., Nature Rev. Neurology, 2018).

Annak érdekében, hogy ez a rendkívül eredményes és tudományosan alátámasztott életmód-intervenciós megközelítés Magyarországon is teret nyerhessen, a HUN-REN TTK Agyi Képalkotó Központja csatlakozott a világszerte egyre több országot tömörítő FINGERS kutatási hálózathoz, és annak szakmai támogatásával elindítja az első olyan hazai időskori szellemi és fizikai frissesség megőrzését támogató életmód-programját, mely minden szempontból megfelel a legújabb nemzetközi gyakorlatnak. A program során kiemelkedő fontosságú, hogy többféle megközelítést alkalmazzunk, és személyre szabott tevékenységeken keresztül támogassuk a résztvevőket. Ennek részeként a fizikai és szellemi állapotot, valamint a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket a legkorszerűbb eszközök és módszerek alkalmazásával mérjük fel. Ezenkívül a program egy nyolc hónapon át tartó csoportos intervenciót kínál, amely egyidejűleg támogatja a fizikai és szellemi aktivitást, a társas kapcsolatokat, valamint az egészséges táplálkozási szokásokat. A program hatékonyságát személyre szabott követéssel és visszajelzésekkel biztosítjuk, hogy minden résztvevő esetében optimális előrehaladást érjünk el.