A HUN-REN TTK 2015-től minden évben díjazza a hazai és nemzetközi szinten is jelentős, kimagasló tudományos teljesítményt mutató kutatókat.

A Friedrich Péter-díjat a biológiai, míg a Schay Géza-díjat a kémiai tudományok területén az arra érdemes TTK-s kutatóknak ítélik oda minden évben. A díj odaítéléséről a HUN-REN TTK akadémikusai tesznek javaslatot a mindenkori főigazgató felé.

A kémia területén a díjat Schay Gézáról, a Központi Kémiai Kutatóintézet alapító igazgatójáról nevezték el. Az élettudományok területén kiosztott Friedrich Péter-díj névadója az MTA Enzimológiai Intézet egykori igazgatója.

2023-ban a Schay Géza-díjat Varga Zoltán, a HUN-REN TTK Anyag- és Környezetkémiai Intézet kutatócsoport-vezetője, míg a Friedrich Péter-díjat Monostory Katalin, a HUN-REN TTK Enzimológiai Intézet tudományos tanácsadója vehette át.

A december 11-én tartott ünnepélyes díjátadó színvonalát emelte, hogy azon megjelentek a névadók rokonai is, akiket Buday László főigazgató külön köszöntött.

Az ünnepélyes díjátadón a névadók és díjazottak életművének méltatását követően Varga Zoltán és Monostory Katalin előadást tartottak, amelyen bemutatták jelenlegi kutatásaikat, illetve az azokhoz vezető előzményeket.

Schay Géza-díjFriedrich Péter-díj
2015Pápai ImreWinkler István
2016Lendvay GyörgyTompa Péter
2017Kele PéterVáradi András
2018Pekkerné Jakab EmmaUlbert István
2019Stirling AndrásGál Péter
2020
2021
2022
2023Varga ZoltánMonostory Katalin
A Schay- és Friedrich-díjak díjazottjai kronológiai sorrendben. A járványhelyzetre tekintettel az elmúlt három évben nem került sor díjátadó ünnepségre.