Bacher Vilmos gyémántokleveles jogász, Beke Béla Ferenc okleveles agrármérnök, Faludi Gábor jogász, Szépvölgyi János okleveles vegyészmérnök, valamint Török Ferenc okleveles vegyész részesült Jedlik Ányos-díjban, Gyulai József Széchenyi-díjas akadémikus pedig Honoris causa Jedlik Ányos-díjat vehetett át.

Szépvölgyi János okleveles vegyészmérnök, az MTA doktora, egyetemi tanár, az MTA Természettudományi Kutatóközpont főigazgató-helyettese, az Anyag- és Környezetkémiai Intézet igazgatója munkáját is Jedlik Ányos-díjjal ismerték el. A műszaki kémia, a klórmetallurgiai kutatások, az ásványi nyersanyagok komplex hasznosítása, a plazmakémiai, környezeti kémiai, anyagtudományi kutatások, a korszerű műszaki kerámiák terén végzett kiemelkedő tudományos kutatói, fejlesztői munkát. Jelenlegi kutatási témái közt szerepel egyebek mellett a nanodiszperz porok szintézise, valamint a veszélyes anyagok átalakítása termikus plazmákban. Kiemelkedő a hidrogén hatékony és környezetbarát tárolására alkalmas fejlesztői munkája, és a növelt élettartamú humán ízületi protézisek gyártására kifejlesztett, már gyakorlatban is alkalmazott eljárása.

Honoris causa Jedlik Ányos-díjat vehetett át Gyulai József Széchenyi-díjas akadémikus, az MTA Természettudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetének kutatóprofesszora, a Budapesti Műszaki és gazdaságtudományi Egyetem professor emeritusa.

Forrás: MTI, 2013-03-13 11:50

A teljes cikk itt olvasható:

http://mta.hu/mta_hirei/jedlik-anyos-dijjal-ismertek-el-tudosokat-131525/
http://www.metropol.hu/mellekletek/tudomany/cikk/1010494-atadtak-az-idei-jedlik-anyos-dijakat