Három, az ország jövője szempontjából fontos témában – víz és környezet, agrártudományok, közoktatásban használható szakmódszertan – átfogó kutatási programokat indít a Magyar Tudományos Akadémia. Ezt Lovász László, az MTA elnöke jelentette be az Akadémián tartott sajtótájékoztatón február 17-én. Török Ádám főtitkár a Természettudományi Kutatóközpontban folytatott szakmai vizsgálat előzetes eredményeit foglalta össze, Barnabás Beáta főtitkárhelyettes pedig a 7,8 milliárdos beruházás keretében felépülő új MTA Agrár-innovációs Centrumról nyújtott tájékoztatást.

Természettudományi Kutatóközpont: a szakmai vizsgálat előzetes eredményei

Török Ádám főtitkár az MTA Természettudományi Kutatóközpontjában tavaly elindított szakmai vizsgálatról beszélt, amelyet egy akadémiai bizottság végzett el Blaskó Gábor akadémikus vezetésével. Ennek legfőbb megállapításai közül a főtitkár kiemelte, hogy várhatóan csökkenteni kell a 44 kutatócsoport számát. A még le nem zárt vizsgálat előzetes eredményeit ismertetve elmondta, hogy a csoportok egyharmadát kiválónak minősítette a bizottság: ezek azok, amelyek a nemzetközi versenyben is megállják a helyüket. Körülbelül 40 százalékuk „jó” minősítést kapott. Ezek a csoportok jó témákkal foglalkoznak, és fontos eredményeket tudnak felmutatni, viszont az erőforrásokat nem mindig hatékonyan használják fel, ezért működésükben kisebb módosításokat kell majd végrehajtani.

Török Ádám a kutatóközpontban zajló másik, pénzügyi vizsgálatról azt mondta, hogy az Akadémia egy független könyvvizsgáló céget bízott meg annak megállapítására, hogy milyen mechanizmusok miatt halmozódott fel az öt nagyobb kutatási egységet magában foglaló intézményben jelentős pénzügyi hiány. Ez a munka még tart.A főtitkár kiemelte, hogy az egyes kutatási egységeken belül folyó munkában nagyon eltérő szakmák képviselői vesznek részt, akik egymástól ugyancsak különböző piaci kihívásoknak felelnek meg – ha lehet egyáltalán a tudományos kutatás területén „piacról” beszélni. Az MTA TTK jövőjéről szólva azt mondta, hogy a központ vélhetően „túlméretezett, a leépítést pedig nem lehet megúszni”.A kutatócsoportok mintegy 20 százalékánál átalakítást javasol a bizottság. Ezek esetében le kell zárni a kutatásokat, vagy a témákat át kell adni más csoportoknak, miközben a létszámukat is csökkenteni kell. Végül a kutatócsoportok körülbelül 8-9 százalékánál a megszüntetésre tett javaslatot a szakmai átvilágítással megbízott testület. Török Ádám szerint ez a munkaviszony megszüntetését, de az érintett kutatók más csoportokhoz való áthelyezését is jelentheti.

A teljes cikk elolvasható az MTA honlapján.