CÉL

A program célja az egészséges neurokognitív fejlődés folyamatainak jobb megértése, egyéni fejlődési profilok azonosítása és a fejlődési zavarok kiszűrése.

Fontos célkitűzésünk, hogy meghatározzuk kamaszkorban mely jellemzők és milyen módon magyarázzák a serdülőkorral egyébként is gyakran együtt járó – és az ADHD-ra különösen jellemző – következményeket, például kockázatkeresést vagy viselkedésproblémákat, illetve a mindennapokban megélt funkcióromlást, például az iskolában vagy a társas kapcsolatokban. A program keretében létrehozásra kerülő adatbázis kivételes lehetőséget nyújt új, az eddigieknél hatékonyabb megelőzési, prevenciós és terápiás eljárások fejlesztésére, mellyel segítünk a fiataloknak az ADHD negatív következményeinek megelőzésében.

A program a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének (KPI) és Agyi Képalkotó Központjának (AKK) irányításával valósul meg, együttműködésben a hazai vezető klinikai és kutatási partnereinkkel: Bethesda Gyermekkórház, HUN-REN Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, Semmelweis Egyetem és Szegedi Tudományegyetem.

KIK JELENTKEZZENEK?

Programunkba 14-16 éves fejlődési szempontból tipikus és ADHD-val diagnosztizált fiatalok jelentkezését várjuk. A programunkban való részvétel különösen fontos lehet azok számra, akiknek gondjuk van a figyelem fenntartásával; egy helyzethez képest túl sok mozgással; illetve a hirtelen, impulzív viselkedéssel.

A SZŰRÉS RÉSZÉT KÉPEZŐ VIZSGÁLATOK:

  • Kognitív képességfelmérő tesztek és egy klinikai interjú a pszichés állapot felmérésére (~3 óra). Kérdőívek kitöltése az érzelmi szabályozásra, személyiségre, és viselkedésre vonatkozóan. A fiatalok szüleit, és – szülői beleegyezéssel – egy, a fiatalokat tanító tanárt is megkérünk a viselkedésével kapcsolatos kérdőívek kitöltésére (preferenciától függően elektronikusan vagy személyesen).
  • Opcionális vizsgálatok:
  • Strukturális és funkcionális MRI vizsgálat (~2 óra). Az MRI egy beavatkozással nem járó módszer (pl. nem igényel kontrasztanyag bevitelt), melyet évtizedek óta akár már kisgyermekkorban is alkalmaznak. Nem jár ionizáló sugárzással (ebben eltér a közismert komputertomográfia, vagyis CT vizsgálattól), és egészségkárosító hatása nincsen.
  • Genetikai vizsgálat nyálmintából és gyulladásos markerek vérmintából.

A VIZSGÁLATBAN VALÓ RÉSZVÉTEL ELŐNYEI:

  • A kognitív képességfelmérő teszt és a klinikai interjú eredményéről egyéni visszajelzést biztosítunk. Ez egyfajta állapotfelmérésként is szolgál. Egyrészt segíti, hogy a fiatal megismerje saját képességeit, másrészt alapját képezheti a megfelelő egészségügyi szolgáltatók felé való továbbirányításnak.
  • A fiatalok számára a kérdőívek lehetőséget biztosítanak az önreflexióra, amely serdülőkorban kifejezetten hasznos.
  • Az MRI eredményeképp a fiatalok agykoráról egyéni visszajelzést biztosítunk és kapnak az egy 3D-s, agyukról készült felvételt.

Hasonló kutatásaink négy éve folyamatosan folynak, ez idő alatt már 350 fiatalt és családját vontuk be vizsgálatainkba, melyről számos pozitív visszajelzést érkezett mind a fiatalok, mind a családtagok részéről.

Amennyiben felkeltette érdeklődésedet, további információkért keresd fel weboldalunkat a http://www.ttk.hun-ren.hu/akk/ vagy www.bunfordlab.hu címen, vagy tájékozódj kollégáinknál az alábbi elérhetőségen:

Munkaidőben és munkaidőn kívül: bunfordlab@ttk.hu

Munkaidőben: a +36 1 382 6819 vagy Posta Evelyn: +36 20 227 1708

Várjuk jelentkezésedet!

A program vezetői

Bunford Nóra PhD, klinikai gyermekpszichológus, kutatócsoport-vezető & Prof. Vidnyánszky Zoltán, az Agyi Képalkotó Központ igazgatója