A koronavírus járvány 2020. márciusi magyarországi megjelenésekor a TTK Gyógyszerkémiai Kutatócsoportja az Operatív Törzs döntése alapján projektet indított a favipiravir hatóanyag gyártására szolgáló eljárás fejlesztésére és egy, betegek kezelésére alkalmas készítmény előállítására.

Ezt a projektet és a laboratóriumi eljárás fejlesztését a Természettudományi Kutatóközpont vezette, a nagyobb léptékű előállításhoz szükséges méretnövelést az Első Vegyi Industria Zrt. végezte, végül a félüzemi eljárás kidolgozása a Richter Gedeon Nyrt. feladata volt. Az előállított hatóanyagból a klinikai vizsgálatra kerülő gyógyszerkészítményt a Meditop Gyógyszeripari Kft. állította elő.

Egy gyógyszerhatóanyag előállítására alkalmas eljárás kidolgozását a laboratóriumban kell kezdeni. Ezt követi a méretnövelés első lépése, ami már nagyobb léptékben és így nagyobb hatóanyagot pedig szigorúan ellenőrzött körülmények között, kiterjedt minőség-ellenőrzés és minőségbiztosítás mellett, félüzemi körülmények között állítjuk elő.

Egyed Attila, a Gyógyszerkémiai Kutatócsoport kutatója kiemelkedő szerepet játszott a laboratóriumi eljárás kidolgozásában és a méretnövelésben, amely hozzájárult ahhoz, hogy a gyógyszerkészítmény fejlesztése 8 hónap alatt megvalósult. A Magyar Kémikusok Egyesülete a fejlesztő csapat tagjait, így munkatársunkat, a kiemelkedő műszaki alkotásért Wartha Vince Emlékéremben részesítette.