Elhunyt Szántay Csaba vegyészmérnök, az MTA rendes tagja

Életének 89. évében elhunyt Szántay Csaba professor emeritus, az MTA rendes tagja, Széchenyi-díjas és Gábor Dénes-életműdíjas vegyészmérnök és feltaláló, aki a Magyar Gyógyszerkutatásért díjat is elnyerte.

Szántay Csaba 1950-ben szerzett diplomát a Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Karán. A New York-i Egyetemen eltöltött vendégoktatói tevékenység után 1965-ben megvédte akadémiai doktori értekezését, majd 1967-ben egyetemi tanári kinevezést nyert el a  BME Szerves Kémia Tanszékére, amelynek 1983-tól 11 éven át volt a vezetője.

Egyetemi állása mellett az MTA Központi Kémiai Kutatóintézetének osztályvezetője, valamint az MTA és a Budapesti Műszaki Egyetem közös alkaloidkémiai kutatócsoportjának vezetője volt. 1970-től az MTA levelező, míg 1982-től annak rendes tagjává választották, 6 éven át a Kémiai Tudományok Osztálya elnökhelyettese volt. Szántay Csaba akadémikus a természetes szerves anyagok nemzetközi hírű kutatója volt, legfontosabb találmánya a Cavinton nevű gyógyszer ipari szintézisének kidolgozása. Figyelemre méltó még a Vinkamin és Emetin ipari szintézisének kidolgozása, amit kutatócsoportjával ért el. Több mint 360 közlemény szerzője, társszerzője, és 250 szabadalom fűződik a nevéhez. A Heterocycles és két másik nemzetközi folyóirat szerkesztőbizottsági tagja volt.

Szántay Csaba professzor mindvégig igen aktív tagja volt a BME Szerves Kémia és Technológia Tanszéknek. Tudása, tanácsai és kedves humora nagyon fog hiányozni.

Nyugodjék békében!

Keglevich György

(BME Szerves Kémia és Technológia Tanszék, tanszékvezető)

forrás: mta.hu