A terápiás szerek, hatóanyagok mellékhatásainak minimalizálása napjaink egyik legégetőbb megoldandó problémája. A hatóanyagok célzott bevitelével elvileg elkerülhető a gyógyszerek nemkívánatos, az egészséges sejtek pusztulását eredményező hatása.

Több megközelítés is létezik, amelyek a kemoterapeutikumok szelektív hatását teszik lehetővé, ám jelenleg is számos megoldandó feladat áll a kutatók előtt. Terápiás szereknek fény segítségével történő, térben és időben kontrollált aktiválása ígéretes megközelítés e célok felé.

A fénnyel aktiválható kemoterápia a hatóanyagok aktivitását kémiailag átmenetileg blokkoló csoportok alkalmazásán alapul, amelyek fénnyel besugározva elengedik, ezzel újra aktívvá teszik azt.

Az eljárás orvosi gyakorlatba történő átültetésének kerékkötője volt eddig, hogy az ilyen fényérzékeny blokkolócsoportok vagy csak az egészséget károsító UV tartományban voltak aktiválhatok, vagy rossz vízoldhatóságuk jelentett problémát. A Természettudományi Kutatóközpont Kémiai Biológia Kutatócsoportjának kutatói legújabb közleményükben olyan vízoldható, zöld, narancssárga vagy vörös fénnyel lehasítható blokkolócsoportokról számolnak be, amelyek leküzdik a korábbi akadályokat és lehetővé teszik a fotoaktiválható kemoterápia klinikai transzlációját.

A közlemény az egyik legrangosabb kémiai folyóiratban a Journal of the American Chemical Society-ben jelent meg.

Alexandra Egyed, Krisztina Németh, Tibor Á. Molnár, Mihály Kállay, Péter Kele*, and Márton Bojtár* Turning Red without Feeling Embarrassed─Xanthenium-Based Photocages for Red-Light-Activated Phototherapeutics. J. Am. Chem. Soc. 2023, https://doi.org/10.1021/jacs.2c11499