A tudományos, az egészségügyi és a vállalati szféra erőforrásait összefogó idegtudományi-adatkezelési kutatási együttműködésben vesz részt az MTA Természettudományi Kutatóközpont. Az Országos Klinikai és Idegtudományi Intézettel és a Teradata Magyarország Kft.-vel kötött közös megállapodásának köszönhetően új megközelítésben vizsgálhatók egyes idegrendszeri betegségek.

Az egészségügyi, a tudományos és az üzleti szféra előremutató együttműködése keretében a – tavaly a multidiszciplináris kutatások elősegítésére hivatott, korszerű, 21. századi, versenyképes környezetbe költözött – MTA Természettudományi Kutatóközpont szakemberei új megközelítésben vizsgálhatnak agyi és idegrendszeri betegségeket. E megbetegedések kutatása és gyógyítása során óriási mennyiségű adat keletkezik – ezek újszerű kezelését, értékelését teszi lehetővé a háromoldalú megállapodás, amelynek eredményeképpen az informatikában „Big Data” technológiának nevezett eljárásokkal rendszerezik, elemzik az adatokat. E módszerek orvostudományi célú alkalmazása még gyerekcipőben jár, így a megállapodás szélesebb körű terjedését is elősegítheti.

Megjelent: MTA Hírek, 2014. december 16.

Teljes hír itt olvasható: http://mta.hu/mta_hirei/egyedulallo-haromoldalu-megallapodas-az-mta-termeszettudomanyi-kutatokozpont-reszvetelevel-135570/


További megjelenések:

Idegtudományi együttműködést kötöttek, weborvos.hu; 2014.12.17.

Háromoldalú megállapodás az idegrendszeri betegségek leküzdéséért, orientpress.hu; 2014.12.17.