Érthetőbbé tenni az élő rendszereket

Képalkotó eljárásokban, biológiai tesztekben, biokémiai folyamatok követésében vagy a korai rákdiagnosztikában alkalmazható olcsó és hatékony fluoreszcens jelzővegyületek kifejlesztésén dolgozik az MTA Természettudományi Kutatóközpontjában Kele Péter kémikus. A kutatónak az idei Lendület-napon tartott beszámolójáról készült videót most megtekinthetik honlapunkon.

Névjegy: Kele Péter kémikus, az MTA TTK SZKI Lendület Kémiai Biológia Kutatócsoport vezetője

A kutatócsoport célja: A csoport által előállított jelzővegyületek és reagensek az élő rendszerek működésének jobb megértéséhez járulhatnak hozzá, ezáltal döntő jelentőségűek az orvosi diagnosztikában és a gyógyszerkutatásban.

Eddigi eredmények: A tavaly kémiai Nobel-díjjal elismert, mikroszkópokkal kapcsolatos fejlesztések mára lehetővé teszik a biomolekuláris folyamatok rutinszerű vizsgálatát a sejtalkotókra és a nagyobb makromolekulákra jellemző mérettartományban. Ezek az úgynevezett szuperfelbontású mikroszkópos technikák fluoreszcens jelzővegyületek által kibocsátott fény észlelésén alapulnak. Ahhoz, hogy a vizsgálható mérettartomány a molekulák méretének megfelelő léptékűvé váljon, új jelzővegyületek kifejlesztése szükséges, amelyek akár az élő rendszereket is képesek láthatóvá tenni. Kele Péter csoportja ilyen vegyületek, reagensek kifejlesztését kezdte meg.

Az idei Lendület napon elhangzott előadás a videotorium.hu linken megnézhető.

Forrás: http://mta.hu/tudomany_hirei/erthetobbe-tenni-az-elo-rendszereket-135868/