Majdnem százmilliárd műanyag szatyor került az uniós piacra 2010-ben, és évente több mint nyolc milliárd zacskó landol a természetben. A halak megeszik, őket pedig mi esszük meg, a nejlonnal együtt.

 Szatyrokból évente több mint nyolc milliárdot dobunk ki. Ezeket használjuk minden vásárláskor, hipermarketben, vagy a piacon, de ilyenben visszük haza a ruhát, a cipőt is. Aztán a kukába hajítjuk őket.

Az úgynevezett lebomló műanyag sem lenne megoldás a problémára – magyarázza a szakember -, mert bár jól hangzik, hogy lebomló, de ez azért nem egyik pillanatról a másikra megy. Évekbe telik. Ráadásul a szatyor az óceánba kerül, ott apró darabkákra foszlik, a halak meg megeszik. Aztán a halakat kifogják a halászok, és őket mi esszük meg, a szatyordarabkákkal együtt.

A szakember szerint tudatosabban kellene bánnunk a csomagolással, valamint meg kell adóztatni a szatyrok gyártását, és használatát is.

Pukánszky Béla, a Budapesti Műszaki Egyetem Fizikai kémiai és anyagtudományi tanszékének vezetője szerint ugyanakkor a környezetvédők aggodalma némiképp túlzó, arról nem beszélve, hogy a műanyagot nagyon nehéz volna mással kiváltani, ugyanis túl olcsó, viszont eldobni nem kötelező.

A teljes cikk itt olvasható:

http://www.hir24.hu/elet-stilus/2013/11/05/eszik-halat-akkor-szatyrot-is

Megjelent: HÍR24, 2013.11.06.