2014. október 2. és 4. között a Kutatóközpont rendezi a European Science Foundation által támogatott GLISTEN Budapest 2014 konferenciát.  A 25 országból érkező több mint 100 résztvevő a 2013. évi kémiai Nobel díj tématerületeként és gyógyszercélpontként is jelentős G-fehérjékhez kapcsolt receptorok működéséről és kémiai befolyásolásának lehetőségeiről tanácskozik. Az esemény része a „ COST Action CM1207 – GLISTEN: GPCR-LIGAND INTERACTIONS, STRUCTURES, AND TRANSMEMBRANE SIGNALLING – A EUROPEAN RESEARCH NETWORK” által Európa különböző kutatóhelyein rendezett konferencia-sorozatnak. A plenáris előadások mellett a résztvevők 4 szekció munkájába kapcsolódnak be, amelyek a receptorok dinamikájával, jelátviteli útvonalaikkal, sejtmembránokban kialakított kölcsönhatásaikkal és csatlakozó gyógyszerkutatási programokkal foglalkoznak. A konferenciához iskolaprogram is csatlakozik, amelynek során további előadások és számítógépes gyakorlatok keretében fiatal kutatók kapnak képzést a terület legkorszerűbb vizsgálati módszereiről.

Európai fehérjetudományi konferencia az MTA Természettudományi Kutatóközpontban

Napjaink egyik izgalmas kutatási iránya a sejtműködés szabályozásában fontos szerepet játszó G-fehérje-kapcsolt receptorok vizsgálata. E témában elért felfedezéseiért tavalyelőtt két amerikai tudós a kémiai Nobel-díjat vehette át.

A G-fehérje-kapcsolt receptorok működéséről és kémiai befolyásolásának lehetőségeiről tanácskozik október 2. és 4. között huszonöt ország több mint száz résztvevője az MTA Természettudományi Kutatóközpontban.

A European Science Foundation által támogatott GLISTEN Budapest 2014 konferencia része a COST Action CM1207 – GLISTEN: GPCR-LIGAND INTERACTIONS, STRUCTURES, AND TRANSMEMBRANE SIGNALLING – A EUROPEAN RESEARCH NETWORK által Európa különböző kutatóhelyein rendezett konferencia sorozatnak. A plenáris előadások mellett a résztvevők 4 szekció munkájába kapcsolódnak be, amelyek a receptorok dinamikájával, jelátviteli útvonalaikkal, sejtmembránokban kialakított kölcsönhatásaikkal és csatlakozó gyógyszerkutatási programokkal foglalkoznak.

A konferenciához iskolaprogram is csatlakozik, amelynek keretében további előadásokon és számítógépes gyakorlatokon fiatal kutatók kapnak képet a terület legkorszerűbb vizsgálati módszereiről.

Megjelent: MTA VII. osztály hírek; 2014. 09.30.

Magyarország tagjelöltként csatlakozott az Európai Molekuláris Biológiai Laboratóriumhoz (EMBL), ezzel tovább bővültek a magyar kutatók lehetőségei – közölte Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal létrehozásával összefüggő feladatokért felelős kormánybiztos hétfőn az MTI-vel. Közleménye szerint Magyarország megfigyelői státuszt kapott az EMBL bizottságában, így bekapcsolódhat újabb nemzetközi kutatási projektekbe, „erősítve nemzetközi tudományos jelenlétünket”. –mti.hu (09.29)

Magyarország csatlakozott az Európai Molekuláris Biológiai Laboratóriumhoz (09.29) informed.hu

Csatlakoztunk az Európai Molekuláris Biológiai Laboratóriumhoz (09.29) orientpress.hu

Magyarország csatlakozott az Európai Molekuláris Biológiai Laboratóriumhoz (09.29) medicalonline.hu

Magyarország csatlakozott az Európai Molekuláris Biológiai Laboratóriumhoz (09.29) webradio.hu

Magyarország csatlakozott az Európai Molekuláris Biológiai Laboratóriumhoz (09.29) mon.hu