Sajnos Magyarországot elérte a COVID-19 járvány negyedik hulláma. Bár a szakemberek és a döntéshozók erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült elérni a hazai lakosság 60%-os átoltottságát, ez az arány azonban nem elegendő a további nagyszámú megbetegedés megakadályozására.

Ahogy az MTA Elnökségének felhívása fogalmaz, a lakosság átoltottságát csak a társadalom legszélesebb köreinek mozgósításával és hatékony fellépésével lehet növelni. Felelős állampolgári magatartás hiányában hiábavaló minden intézkedés. Jelen helyzetben mindannyiunk kötelessége az oltásoktól elzárkózó emberek meggyőzése.

Azért, hogy késleltessük, jobb esetben elkerüljük azt, hogy a Természettudományi Kutatóközpontban erősebben megjelenjen a COVID-19 vírus delta-variánsa által okozott negyedik hullám, a következő intézkedéseket kérem betartani.

Oltások felvétele: bízom benne, hogy a Kutatóközpont dolgozóinak, illetve az ide járó hallgatóknak a döntő többsége már megkapta legalább a második COVID-19 oltását. Szeretném szorgalmazni, hogy aki még nem vette fel a harmadik oltást, az minél előbb jelentkezzen ennek felvételére (https://www.eeszt.gov.hu/hu/covid-oltas-idopontfoglalas). Statisztikák szerint a harmadik oltást felvevő emberek, ha esetleg meg is betegszenek, nem kerülnek súlyosabb tünetekkel kórházba.

Intézeti maszkviselés: a maszk viselése általánosan kötelező, különösen a közösségi terekben (aula, folyosó, lépcsőház, előadótermek, szemináriumi helyiségek stb.). A TTK-ba csak maszk viselése mellett lehet bejönni! A sebészi, illetve FFP2 maszkokat a TTK biztosítja a dolgozóknak. A sebészi maszkból heti 5 db/fő vehető át a raktárból, az FFP2 maszkok pedig a titkárságokon keresztül kerülnek kiosztásra a kutatócsoportok részére.

Kötelező, rendszeres kézfertőtlenítés: a TTK-ba való belépéskor kötelező az alapos kézfertőtlenítés. A konyhákban továbbra is központilag fogjuk biztosítani a kézfertőtlenítés lehetőségét. A takarító céget megkértük a fertőtlenítő takarítások gyakoriságának növelésére.

Biztosítjuk a „home office” lehetőségét, amit az intézetigazgatókkal, illetve a központvezetőkkel való egyeztetés, megbeszélés után a kutatócsoportok esetében a csoportvezető engedélyez és szabályoz, a többi szervezeti egység esetén a gazdasági igazgatóval, illetve főigazgatóval történő megbeszélés alapján az osztályvezetők. Ezzel mérsékelhető az irodák és a laborok zsúfoltsága, biztosítható a gyerekek otthoni ellátása és a magas fertőzési kockázatúak védelme.

Vendégek, futárok, kísérleti személyek és szervizes kollégák kézfertőtlenítés után és maszk viselése mellett bejöhetnek az intézetbe.

Betegség gyanúja esetén: akinek hőemelkedése, láza, influenzaszerű, COVID-19 gyanúját felvető panaszai vannak, semmiképpen se jöjjön be dolgozni! Ha a munkahelyen észleli a tüneteket, menjen haza! Továbbá azonnal értesítse a csoportvezetőjét, és vegye fel a kapcsolatot háziorvosával! A csoportvezető pedig haladéktalanul értesítse az igazgatóját és a Humánpolitikai Osztályt!

Előnyben kell részesíteni az online megbeszéléseket. A tárgyalókban és az előadó termekben csak olyan létszámmal lehet jelen lenni, ami a távolságtartást lehetővé teszi és óránként szellőztetési szünetet kell tartani. Külsős személyek a védettségi igazolvány felmutatása mellett látogathatják a Kutatóközpont rendezvényeit.

Liftek használata: a liftben egyszerre két főnél többen ne utazzanak, a maszk viselése minden esetben kötelező.

Étterem rendje: szeretném fenntartani az étterem szolgáltatásait (ebéd, büfé). Ugyanakkor az elérhető legnagyobb biztonságra szeretnénk törekedni, ezért a kantinban az alábbi változásokat vezetjük be. Mind a TTK dolgozóinak, mind a külsősöknek kötelező a maszk viselése az étteremben történő mozgáskor; csak az étkezés megkezdése előtt, az asztalnál ülve lehet a maszkot levenni. Az étkezés befejezésekor a maszkot haladéktalanul vissza kell venni. A TTK dolgozói a korábban megbeszéltek alapján bátran menjenek előre, akár a menüt kiszolgáló álláshoz, ezzel is elkerülve a sorban állást és a zsúfoltságot. A zsúfoltság csökkentését az étterem megnyújtott nyitvatartása is segíti.

A fenti intézkedések 2021. október 18-tól (hétfő) lépnek életbe és visszavonásig érvényesek.

2021. október 14.

Buday László

főigazgató


Fotó kredit: visuals, Unsplash