A Gyógyszerkémiai Kutatócsoport munkatársainak vezetésével kifejlesztett új SpotXplorer technológiával beazonosíthatók a „hotspotok” a terápiás gyógyszercélpontokon, ez pedig lehetőséget teremt a gyógyszerkutatás hatékonyabbá tételére. A korai gyógyszertervezés „klasszikus” megközelítésében a kémiai kiindulópont-kereséshez több tízezer-százezer molekulát kellett kísérletesen megvizsgálni, ezt tudta jelentős mértékben lecsökkenteni az utóbbi évtizedekben népszerűvé vált fragmensalapú gyógyszerkutatás.

A TTK kutatói felismerték, hogy mivel az emberi szervezet fehérjéi limitált számú molekulát képesek felismerni, az ideális fragmenskönyvtárnak ezt a véges számú kölcsönhatási mintázatot kell minél hatékonyabban lefednie. Az így létrehozott fragmenskönyvtár kevesebb mint száz vegyületet tartalmaz, mégis képes volt kémiai kiindulópontokat biztosítani az összes vizsgált terápiás fehérjére, köztük olyan új gyógyszercélpontokra, mint a leukémiában szerepet játszó SETD2 metiltranszferáz, illetve a SARS-CoV-2 vírus két fehérjéje, a 3CLPro fő proteáz és az NSP3 makrodomén.

A kutatás eredményei 2021. május 27-én jelentek meg a Nature Communications folyóiratban, egy részletesebb összefoglaló pedig az ELKH honlapján olvasható.