Az MTA Energiatudományi Kutatóközpont és az MTA Természettudományi Kutatóközpont is csatlakozott a környezetbarát elektromos járművek hazai elterjesztéséhez szükséges fejlesztéseket elősegítő Jedlik Ányos Klaszterhez. A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Innovációs Hivatal felügyelete alatt, ipari szereplők részvételével megalakult klaszter tevékenysége az EU legújabb energia- és klímapolitikai célkitűzéseinek megvalósulását is elősegíti.

Az együttműködés közvetlen eredménye az elektromos és hibrid autók elterjedése lehet. Ennek azonban fontos feltétele a megfelelő jogi szabályozási környezet kialakítása is. A klaszter tevékenysége – mint arra Keserű György, az MTA TTK főigazgatója és Horváth Ákos, az MTA EK főigazgatója rámutatott – jól példázza, hogyan valósulhat meg egy komplex probléma megoldása rendkívül széles interdiszciplináris együttműködéssel, ipari szereplők bevonásával úgy, hogy a fejlesztett módszerek az egész társadalom javát szolgálják, egyúttal a nemzetgazdaság fontos kérdéseire is választ adnak.

Megjelent: MTA Hírek, 2014. december 9.

Teljes hír itt olvasható: http://mta.hu/mta_hirei/jedlik-anyos-klaszter-ujabb-jovot-formalo-egyuttmukodes-akademiai-kutatointezetek-reszvetelevel-135538/