Az Európai Stratégiai Fórum tudományos infrastruktúrák fejlesztéséért felelős szervezete (ESRFI: European Strategy Forum on Research Infrastructures) az Európai Bizottságnak 2008-ban javasolta a kémiai biológia kutatások kiemelt támogatását. 2010-ben a berlini Leibnitz Molekuláris Farmakológiai Intézet vezetésével megalakult az EU-OPENSCREEN konzorcium (www.eu-openscreen.eu).

A 17 tagországot és több tucatnyi, a kémiai biológia területén aktív intézetet magába foglaló projekthez Magyarország az utolsó pillanatban, a három éves előkészítő fázis végén, 2013 novemberében csatlakozott. Az MTA Elnökének támogatásával az MTA Természettudományi Kutatóközpont vállalta fel a hazai koordinátor szerepét.

Az ESFRI modell alapján a központi fejlesztésbe vont terület fontos része a nemzeti tudománypolitikai stratégiának és az infrastrukturális fejlesztéseket a tagországok önerőből valósítják meg a projekt hivatalos működésének kezdetéig. Az EU-OPENSCREEN 2016-től kezdődően vállalta egy molekuláris farmakológiai szűrési szempontból átgondolt 200,000 kis molekulás központi vegyületkönyvtár létrehozását.  A tagországok pedig létrehozzák ennek a hatalmas akadémiai molekulakönyvtár szűrésére alkalmas infrastruktúrát, illetve az ötéves működési periódusban pályázhatnak szűrésre az ilyen kapacitással rendelkező Szűrési Centrumokba. A hazai biológus témavezetők egy nagy áteresztőképességű szűrésre (HTS) alkalmas vizsgálati esszével, míg a vegyészek az általuk előállított változatos vegyületek „beadása” révén profitálhatnak a projektből. A működési modell alapján ugyanis a biológus és vegyész közösen osztoznak majd a HTS „találat” utáni szellemi tulajdonjogokban.

Az akkreditált Szűrési Centrumok a szakértelmüknek megfelelően vállalnak EU-OPENSCREEN projekteket, teljes jogú hozzáférést kapnak a központi molekulakönyvtárhoz, illetve projekt költségeik teljes mértékben a központi költségvetésből lesznek fedezve.  A molekuláris farmakológiai szűrésen túl a projekt céljai között szerepel olyan újszerű molekulák létrehozása is, amik az élő anyag működésének rejtelmeit segítenek majd feltárni. A kutatók pályázati alapon két év múlva számíthatnak támogatásra.

További információk: Reményi Attila, remenyi.attila@ttk.mta.hu

Az alábbi intézetek tagjai az EU-OPENSCREEN keretén belül megalakult hazai kémiai biológiai közösségnek (a helyi koordinátorok neveivel):

Debreceni Egyetem (Virág László), Szegedi Egyetem (Varró András), Pécsi Egyetem (Helyes Zsuzsanna), Eötvös Loránd Tudományegyetem (Nyitray László, Hudecz Ferenc), MTA KOKI (Mike András), MTA TTK (Szakács Gergely, Kónya Dénes, Kele Péter, Reményi Attila)

 2013. december 4.