Három, az Egyesült Államokban élő tudósnak, Martin Karplusnak, Michael Levittnek és Arieh Warshelnek ítélték oda az idei kémiai Nobel-díjat jelentették be a Svéd Királyi Tudományos Akadémián. A kutatók olyan módszereket, számítógépes programokat dolgoztak ki, amelyek összetett kémiai rendszerek leírását és megértését teszik lehetővé.

„A díjazottak eredményeinek jelentőségét mutatja, hogy módszereik mára meghatározó szerephez jutnak a gyógyszerkutatásban” hívta fel a figyelmet a kutatók munkájának gyakorlati alkalmazására Keserű György Miklós, az MTA Természettudományi Kutatóközpont főigazgatója. Az általuk kifejlesztett eljárások lehetővé teszik a fehérjék dinamikus viselkedésének és molekuláris felismerési folyamatainak tanulmányozását, a gyógyszerjelölt molekulák biológiai aktivitásának előrejelzését, hatásmechanizmusuk vizsgálatát és új, kedvezőbb sajátságokkal bíró vegyületek tervezését. „A szimulációk gyakorlati jelentőségét bizonyítja egy, az AIDS kemoterápiájában alkalmazott szer, egy influenzaellenes hatású készítmény és egy vérnyomáscsökkentő is” említett néhány példát Keserű György Miklós, hozzátéve, hogy ezek a gyógyszerek új hatásmechanizmusukkal korábban ismeretlen terápiás lehetőségeket nyitottak meg, felfedezésükben pedig lényeges szerepet kaptak a díjazottak által kidolgozott módszerek.

Megjelent: mta.hu, 2013. október 9.

A teljes közlemény itt olvasható: http://mta.hu/tudomany_hirei/kemiai-nobel-dij-a-komplex-kemiai-rendszerek-szamitogepes-modellezeseert-132715/