Thomas Lindahl brit, valamint Paul Modrich és Aziz Sancar amerikai tudósnak ítélte oda megosztva a 2015-ös kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az indoklás szerint a kutatók molekuláris szinten térképezték fel, hogy miként működik a sejtekben a DNS-hibajavító mechanizmus. Munkásságuk alapvető hozzájárulást jelentett az élő sejtek működésének megértéséhez, kutatási eredményeik felhasználásával új daganatellenes gyógyszerek kifejlesztése vált lehetővé.

A teljes hír itt olvasható.

Megjelent: MTA hírei, 2015. október 7.

További forrás: http://www.nobelprize.org


A Minden tudás c. magazinműsorban (MTVA, m1, 2015. október 9.), valamint a Kossuth Rádió 180 perc c. műsorában (2015. október 8.) a Kémiai Nobel-díjat érő  DNS-hibajavító mechanizmusról beszélt Szüts Dávid az MTA TTK Enzimológiai Intézet kutatócsoport-vezetője.


A DNS-javításhoz kapcsolódó kutatásokért hárman kapják a kémiai Nobel-díjat

A DNS-javítás mechanizmusvizsgálataiért Tomas Lindahl svéd, Paul Modrich amerikai és Aziz Sancar török-amerikai tudós kapja a kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Akadémia szerdai bejelentése szerint.

Már régóta érett a Nobel-díj a DNS-javításért felelős mechanizmusokról szóló kutatásokért – mondta az MTI-nek Vértessy Beáta. A BME tanszékvezető egyetemi tanára és az MTA TTK kutatója szerint azért kiemelkedően fontos, hogy ez a három kutató együtt kapja meg az elismerést, mert bár az általuk leírt mechanizmusoknak vannak speciális, dedikált feladataik, de sok olyan eset is van, amikor ezen mechanizmusok között lényegi kapcsolat is van.

A teljes hír itt olvasható.

Forrás: MTI

Megjelent: magyaridok.hu, 2015. október 7.

További megjelenés:

Kémiai Nobel-díj – 2015 – (10.08.) ng.hu