Keserű György Miklós Széchenyi-díjat vehetett át

Keserű György Miklós, a TTK Gyógyszerkémiai kutatócsoportjának vezetője Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása, a gyógyszerkémia és a kémiai biológia területén elért, nemzetközileg is kiemelkedő eredményei, iskolateremtő tudományos tevékenysége elismeréseként Széchenyi-díjat vehetett át a március 15-i állami ünnep alkalmával.

Keserű György Miklós a PhD-fokozat megszerzését követően, a Sanofi-Aventis CHINOIN Gyógyszergyár egyik kémiai kutatólaboratóriumának vezetője lett. 1999-ben a Richter Gedeon Nyrt-ben a számítógépes gyógyszertervezéssel foglalkozó csoport vezetésére kapott megbízást.

2003-ban MTA doktora címet szerzett, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen egyetemi magántanárnak nevezték ki. 2007-től 2012-ig volt a Richter originális kémiai kutatásáért felelős vezetője. 2013 és 2015 között az MTA Természettudományi Kutatóközpontjának volt főigazgatója, 2015-től a BME egyetemi tanára és a TTK Gyógyszerkémiai kutatócsoportjának vezetője.

Összesen 11, emberi kipróbálásra került vegyület azonosításában vett részt. 21 szabadalomban szerepel feltalálóként. Hozzájárult az antipszichotikus hatású Cariprazine felfedezéséhez, amelyet az Európai Unióban és az Egyesült Államokban is engedélyeztek.

A gyógyszerkémiában elért eredményeiért 2014-ben Overton-Meyer díjjal tüntették ki. 2016-ban a Royal Society of Chemistry ’Fellow’ tagja lett. 2019-ben az MTA levelező tagjának választották.

Meghatározó szerepet vállalt a COVID gyógyszerellátás biztonságának megteremtésében. Gyógyszerkutatási eredményeiért 2020-ban Gábor Dénes díjban részesült.

Tudományos eredményeit több mint 250 folyóiratcikkben és több mint 10 könyvben és könyvfejezetekben közölte, amelyekre több mint 6000 független idézetet kapott.


Borítókép:

Keserű György Miklós vegyészmérnök, gyógyszerkutató, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, miután átvette a Széchenyi-díjat a Parlament kupolacsarnokában 2022. március 14-én.

Fotó kredit: MTI/ILLYÉS TIBOR