2018-ban a magyar tudomány kategóriában összesen tíz  kutató vehette át a Junior Prima díjat, közülük ketten az MTA Természettudományi Kutatóközpont munkatársai Ábrányi-Balogh Péter vegyészmérnök (gyógyszervegyészet) és Pancsa Rita Anna biológus (fehérjeszerkezetek) is átvehették a rangos kitüntetést  a Magyar Tudományos Akadémia Székházában Török Ádámtól (az MTA főtitkára), Juhász Edittől (nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és közműszolgáltatásokért felelős államtitkár), valamint Bernáth Tamástól (a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója).

A Junior Prima díjat először 2007-ben osztották ki. Akkor döntöttek úgy a Prima Primissima díj életre hívói, hogy önálló díjjal jutalmazzák a kiemelkedő teljesítményt nyújtó harminc év alatti fiatalok közül azokat, akik a jók között is a legjobbak. A korhatár egyedül a tudomány kategóriában magasabb: 33 év.

Az egyes tudományterületek szaktekintélyei, akadémikusok, professzorok mint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által felkért ajánlók minden évben számos jelölt elismerésére tesznek javaslatot. A szakmai zsűri közülük választotta ki azt a tíz kutatót, akik fiatal életkoruk ellenére nemzetközi szinten is magasan jegyzett tudományos kutatási eredményekkel, publikációkkal büszkélkedhetnek. Az erős mezőnyben végül a publikációk, előadások, hivatkozások számán túl a kutatott területen elért tudományos nóvumok alapján dőlt el a díjak sorsa.

Az MTA TTK büszke  kiváló fiatal kutatóira, és ezúton is gratulál az elismeréshez.