A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében 2022. november 3-án tartott Kiberorvosi Szakmai Napon először kerültek nyilvánosan bemutatásra a Kiberorvosi Kompetencia Központban kifejlesztett technológiák és tudományos eredmények.

A program keretében az Óbudai Egyetem aulájában megtekinthető volt többek között a patológiai minták robotizált kezelését megvalósító berendezés; a nagyfelbontású digitális mikroszkópos felvételek virtuális valóság alapú megjelenítését támogató orvosi munkakörnyezet; az úgynevezett okos daganatterápiák fejlesztésének műhelytitkait bemutató kiállítóhely; és a cukorbetegek életét segítő szoftvertechnológia.

A kiállítással párhuzamosan az érdeklődők hat szakmai előadás keretében nyerhettek mélyebb betekintést a Kiberorvosi Kompetencia Központ szervezeti keretei között megvalósuló 2019-1-3-1-KK-2019-00007 Innovációs szolgáltató bázis létrehozása diagnosztikai, terápiás és kutatási célú kiberorvosi rendszerek fejlesztésére című projekt szakmai tartalmába.

A Kiberorvosi Kompetencia Központ az Óbudai Egyetem vezetésével, valamint a 3DHISTECH Kft. és a TTK Enzimológiai Intézetében működő Gyógyszerrezisztencia Kutatócsoport részvételével alapult.

Az eseményen Füredi András a kutatócsoport munkatársa beszélt a kemoterápiák személyre szabására irányuló kutatásaikról, Vajda Flóra, Bajtai Eszter és Gombos Balázs doktoranduszok pedig a TTK kiállítóhelyén mutatták be a kísérletes munka alapjait és hátterét.

Médiamegjelenések

https://index.hu/belfold/2022/11/03/a-kiberorvoslas-hatekonyabba-teszi-a-daganatos-es-cukorbetegek-terapiajat/

https://qubit.hu/2022/11/07/szemelyre-szabott-kemoterapiaval-reformalnak-meg-a-rakgyogyitast-az-obudai-egyetem-es-az-elkh-kutatoi

https://www.pharmindex-online.hu/onkologia/hirek-cikkek/szemelyre-szabott-kemoterapia-a-rakgyogyitasban

http://medicalonline.hu/gyogyitas/cikk/szemelyre_szabott_kemoterapiaval_reformalnak_meg_a_rakgyogyitast

https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2022-11-05_06-06-13+0100&enddate=2022-11-05_08-29-20+0100&ch=mr1