Idén 25 programmal várunk a szeptember 29. és 30. között megrendezésre kerülő Kutatók Éjszakája rendezvénysorozaton.

A programok között lesznek személyes jelenléttel látogatható, online és hibrid események is.

Itt a helyed, ha tudni szeretnéd…

  • hol tart ma a rákkutatás,
  • létezhet-e az univerzum sötét anyag és sötét energia nélkül,
  • milyen egy elektródákkal teli sapkában játszani,
  • mi történik a műanyagokkal, miután a szemétbe kerülnek,
  • mire jók az őssejtek,
  • hogyan lehet számítógép segítségével molekulákat tervezni,
  • mire van szüksége a kutyádnak,
  • hogyan működik az MRI élesben.

További részletek, időpontok és regisztráció a Kutatók Éjszakája központi weboldalán: https://app.kutatokejszakaja.hu/intezmenyek/hun-ren-termeszettudomanyi-kutatokozpont

Programlista

Építsünk üzemanyagcellát!

Bemutatónk során választ kaphatunk az üzemanyagcellákkal kapcsolatos legfontosabb kérdésekre: Hogyan épülnek fel? Hogyan működnek? Mire lehet őket használni? Bepillanthatunk magának a kutatásnak a folyamatába is, amely során eljutunk odáig, hogy egy mintát üzemanyagcellában vizsgáljunk.

Kozmológia és gravitáció

Létezhet-e az univerzum sötét anyag és sötét energia nélkül? A jelenleg általánosan elfogadott kozmológia szerint univerzumunknak csak 4-5 százaléka látható, a többi a sötét anyag és sötét energia. Ezt arra alapozzák, hogy a csillagászatilag megfigyelhető anyag gravitációs ereje nem elegendő a galaxist felépítő csillagok mozgásának és szerkezetének magyarázatához. Ezt kérdőjelezi meg az előadás, rámutatva, hogy a gravitáció átmehet antigravitációba a tér tágulása miatt, amely egyfelől helyettesíti a sötét anyagot a galaxisok közötti taszítással, másfelől magyarázatot ad a sötét energia eredetére. A bemutatott koncepció több fizikai alapelv egyesítéséből származik.

Hogyan lesz egy agyhullámból pszichológia? – Interaktív EEG bemutató

A demonstrációnk során betekintést nyerhettek egy EEG laborba, ahol közelebbről is megismerhetitek, hogy mit jelent az EEG, hogyan lesz az idegsejtek aktivitásából agyhullám, és miként használja ezeket a pszichológia a mentális (például depresszió, skizofrénia) és idegfejlődési (például autizmus spektrum, figyelemhiányos hiperaktivitás) zavarok megismerésére. A demonstráció során testközelből is megismerkedhettek az EEG rendszerrel, és egy-egy vállalkozó kedvű jelentkező élesben is kipróbálhatja, milyen egy elektródákkal teli sapkában játszani.

Mit árul el agyunk?

Ismeretterjesztő céllal készült online kvíz a serdülőkori agyfejlődésről, szerhasználat hatása az agyra.

Ma este nem hezitálunk, polimerizálunk!

Tudod, hogy mi a közös a selyemben, a hajban, a DNS-ben, a gumikacsában és benned? Na és gondolkodtál már azon, hogy mi mindennel foglalkozik (és min bosszankodik) egy polimer kutató? Ha érdekelnek ezek a kérdések, ott a helyed a laboratóriumi bemutatónkon, ahol egy kis ízelítőt kaphatsz az általunk használt anyagokról és berendezésekről! Valamint további látványos kísérletek keretein belül megtapasztalhatod világunk sokszínűségét.

A DNS szép új világa

A DNS tényleg csak örökítőanyag? Nem, a sejtek mindennapos működéséhez szükséges adatbázis, egyfajta „ROM”, ami már „manipulálható”! Hogyan lehet ezt megtenni és ez mennyire etikus? Ezekre is választ kapsz, ha eljössz…

Elemek és emberek

A kémiai elemek nevei sokféle forrásból erednek. Elnevezik őket tulajdonságaik alapján, származási helyükről, földrajzi nevekről, bolygókról, istenekről. És természetesen emberekről is. Játékunkban az utóbbiakról kérdezünk: ismerik-e az emberekről elnevezett elemeket és a névadó tudósokat. A megoldásokat rövid előadás keretében mutatjuk be. Kiegészítő játék: Elemek és Vakondok.

Hallgasd meg az agyhullámaid! – Zajkeltés bioelektromos jelekkel

A program résztvevőinek lehetősége nyílik meghallgatni saját agyhullámaikat és izomaktivitásukat és hangot generálni hordozható elektrofiziológiai eszközök segítségével. Mindezek mellett visszatérnek a korábbi években bemutatott, EMG karpánttal irányítható lánctalpas robot és drón is.

Hullámhegyek, hullámvölgyek – ismerkedés az EEG módszerével

Oszcilláció, feszültség, potenciál – egyszer fent, egyszer lent. Laborlátogatásra invitálunk, ahol bemutatjuk, hogyan néz ki egy kognitív pszichológiai kísérlet. A résztvevők megtapasztalhatják és megismerhetik az EEG (electroencephalogram) módszerét, azon belül is az eseményhez kötött potenciálokat – azaz hogy mi is rejlik agyunk hullámhegyeiben és hullámvölgyeiben

Hőtárolás nem hagyományos módon

Az épületekben hagyományos módon az érzékelhető hőtárolást használjuk ki a nagyobb hőingadozások elkerülése érdekében. Az ún. fázisváltó hőtároló anyagok alkalmazásával azonos tömegben lényegesen nagyobb hőmennyiség tárolható el és szabadítható fel. A fázisváltó hőtároló anyagoknak azonban van néhány technikai korlátja, ami miatt azok széles körű alkalmazása még várat magára. Kutatásainkban ezeket a korlátokat igyekszünk eltüntetni.

Miből lesz a műanyag – és mi lesz a műanyagból?

Elgondolkodtál már azon, hogyan valósul meg a műanyaghulladék újrahasznosítása? A laborlátogatás során lehetőséget biztosítunk, hogy az érdeklődők betekintést nyerhessenek a műanyaghulladék feldolgozásának rejtelmeibe és nehézségeibe, valamint megismerhessenek egy ipari műanyagfeldolgozási technológiát, az extrúziót. Természetesen a látogatás során a játék sem maradhat el!

A műanyagok körforgása

Elgondolkodtál már azon, miből készülnek a műanyagok? És azon, hogy mi történik velük, miután a szemétbe kerülnek? Az előadás során ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni.

Hallás virtuális valóságban

Te tudsz többfelé figyelni egy társaságban? És minden hangról rögtön megmondod, hogy pontosan honnan jött? Próbáld ki magad ebben a VR-os játékban, amit a hallás fejlesztésére használnak a kutatók!

Ember-etológus kutyák titkos társasága

Digitális szabadulószoba kutyaetológia iránt érdeklődőknek.

Őssejtkutatás

Beszélgetés az őssejtek szerepéről, használatukról, egy őssejtkutató mindennapjairól. Ezután laborlátogatás.

A kutyák Maslow-piramisa – kutyaszükségletek objektíven

Napjainkban a kutyák már sok helyen családtagnak számítanak. A kertből a kanapéra költöztek, az életünk szerves részeivé váltak, ez pedig egészen újfajta kihívások elé állít minket mind egyéni, mind társadalmi szinten. Mára felismertük, hogy ahhoz, hogy az együttélés minél zökkenőmentesebb legyen, gondoskodnunk kell róla, hogy kutyánk fizikai, mentális és érzelmi szükségletei is ki legyenek elégítve. Ahány kutyás, annyiféle elképzelés van arról, hogy mire van szüksége a kutyának. Kemény szabályok vagy ágyban alvás? Őrző-védő vagy szabad szimatolás a mezőn? Mit mond erről a tudomány?

A tömegspektrometria szerepe a rákkutatásban

A laborlátogatáson megismerhetitek a tömegspektrometriai mérésekhez szükséges legfontosabb mintaelőkészítési lépéseket és a kapott eredmények értelmezését.

Rákterápiás hatóanyagjelöltek azonosítása

A laborlátogatáson bemutatjuk a kovalens hatásmechanizmusú kemoterápiás hatóanyagok kötődésének azonosítására alkalmas laboratóriumi módszereket és a résztvevők maguk is kipróbálhatnak egyszerű laboreszközöket.

MRI – a virtuális konyhakés

A Mágneses Rezonancia Képalkotás (MRI) napjaink egyik legfontosabb orvosi diagnosztikai eszköze. A készülékkel azonban nem csak az emberi test vizsgálható, segítségével a mindennapi élet számos tárgyába bepillantást nyerhetünk.

Betegségmodellezés organoidokkal

Bemutatásra kerülnek különböző őssejt alapú organoidmodellek és hogy ezek a rendszerek hogyan használhatók az idegrendszert érintő betegségek mechanizmusának megismerésére.

Rákkutatás, rákgyógyítás – Hol vagyunk és merre tartunk?

Miként alakulnak ki a rosszindulatú daganatok? Meg lehet-e előzni a rákos betegségeket? A rák tényleg civilizációs betegség vagy már korábban is jelen volt a bolygón? Mi jellemző egy daganat sejtre? Miben más, mint egy egészséges sejt? Miért nehéz meggyógyítani a tumorokat és miért jelennek meg néha újra akár hónapokkal, évekkel, évtizedekkel a sikeresnek tűnő kezdeti terápia után? Milyen kezelési lehetőségeink vannak ma egy agresszív daganattal szemben? Merre tart a rákkutatás? Milyen új stratégiákon dolgoznak a kutatók? Dr. Füredi András rákkutató eddigi pályafutása alatt új állatmodellek és rákellenes szerek fejlesztésével foglalkozott, jelenleg pedig olyan merőben új megközelítéseken dolgozik, amik segíthetnek megérteni és elpusztítani a rosszindulatú tumorokat. Interaktív előadásában megpróbál választ adni néhány sokakat érdeklő kérdésre és kísérletet tesz arra, hogy közérthetően mutassa be az egyik legfélelmetesebb betegséget, a rákot.

Boncolás élőben – az emlékezésért felelős agyterület szeletelése MRI képeken

A látogatók megfigyelhetik és ki is próbálhatják, hogyan zajlik egy egészséges élő agy emlékezetért felelős agyterületének felosztása alrégiókra. A látogatóinkkal közösen a kutatásaink során mágneses rezonancia (MR) képalkotással készült képeken automatikus és kézi módszerek segítségével rajzolunk körbe emlékezeti folyamatokban specifikus szereppel bíró alrégiókat, és ezekből készítünk 3 dimenziós modelleket. A folyamat közben arról beszélgetünk az érdeklődőkkel, hogy mire használhatóak ezek a 3 dimenziós modellek.

Új gyógyszerhatóanyagok tervezése: a papírtól a számítógépes molekulamodellezésig

Az új gyógyszerhatóanyagok kifejlesztése egy összetett és rendkívül időigényes folyamat. A program során bemutatjuk, hogyan segíti ezt a folyamatot a számítógépes molekulatervezés.

Egerekkel az érelmeszesedés ellen

Hogyan segítik az egerek a tudományos felfedezéseket? Miben hasonlít, és miben különbözik az ember az egértől? Mit tanítanak nekünk az egerek az érelmeszesedésről és a cukorbetegségről?

Az időpontok és a teljes programlista megtekinthető a Kutatók Éjszakája hivatalos weboldalán:

https://app.kutatokejszakaja.hu/intezmenyek/hun-ren-termeszettudomanyi-kutatokozpont

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!