Szeptember utolsó péntekén a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontja ismét csatlakozik ahhoz az egész Európában ünnepelt fesztiválhoz, amelyet Kutatók Éjszakája néven ismertünk meg már több mint egy évtizede. Az első ilyen eseményen még csak néhány intézmény nyitotta meg kapuit, és szervezett érdekes programokat, de tavaly már 46 város közel 200 helyszínén 2000-nél is több program várta a sok tízezer érdeklődőt.

MRI – a virtuális konyhakés  című program során az érdeklődők betekintést nyerhetnek egy félórás laborlátogatás keretében az MTA TTK Agyi Képalkotó Központjának  kutatói munkájába, megtekinthetik a kutatások során készített agyi felvételeket; illetve képeket készíthetnek gyümölcsökről, zöldségekről, egyéb nagy víztartalmú ételekről. Felvágás nélkül megvizsgálhatják azok belső felépítését anélkül, hogy bármi módon kárt okoznának bennük. A látogatókat Kettinger Ádám, és Dr. Hermann Petra várja majd.

DNS az élet alapköve című program során a látogatók választ kaphatnak olyan kérdésekre mint: Miből áll a DNS, a genetikai információ tárolásáért felelős nagymolekula? Hogyan lesz belőle az információ? Milyen mutációk jöhetnek létre a DNS-ben, és hogyan védekezünk ellenük? A szervezők az Enzimológiai Intézet, Genom Metabolizmus kutatócsoport munkatársai Surányi Éva Viola és Nagy Kinga megmutatják azt is, hogyan lehet láthatóvá tenni a DNS-t laboratóriumi körülmények között.

A programokra Kutatók Éjszakája honlapon tud regisztrálni.