Az idei fizikai Nobel díjat a kék-LED technológia kutatásáért ítélték oda, melynek széleskörű elterjedése világszerte forradalmasítani fogja a világítástechnikát, hatékonysága révén csökkentve a mintegy 20%-nyi energiafelhasználást, amit ma globálisan világításra fordítunk. A technológia elterjesztésén munkálkodik az International Solid State Lighting Alliance  (ISA  http://isa-world.org/) azaz a Nemzetközi LED Világítási Szövetség, melynek 2010-es megalakulása óta tagja az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézete. Igazgatója (Bársony István) egyebek közt az egyik Nobel-díjassal, Shunji Nakamura-val együtt a Tanácsadó Testület szakértője. Az ISA 2014. november elején Gauangzhouban (Kanton, Dél-Kína) tartotta éves közgyűlését, ami egybeesett a világ legnagyobb LED világítástechnikai konferenciájával, a ChinaSSL 2014-gyel. A szervezet ez évben is meghirdette a ”Global SSL Showcase Top 100” versenyét. Ebben az újszerű, kimagasló technikai színvonalon világszerte megvalósított LED alkalmazásokat díjazzák. A példaként állítható projektek elismerésével a LED világítási eszközök gyors elterjedését támogatják azzal a nem titkolt szándékkal, hogy tovább erősítsék a világpiacon ezen a területen ma érvényesülő kínai, tajvani dominanciát.

Az idei versenyre új fejlesztésével benevezett az MFA-val évtizedes együttműködést folytató japán Tateyama Kagaku cég is. A fukushimai atomkatasztrófa nyomán a mezőgazdasági termelésből kivont területek terméskiesése okán legalább a primőrök termesztése vonatkozásában igyekeztek a mesterséges megvilágítás optimalizálásával kis térfogatban, gazdaságosan megvalósítható módon segítséget nyújtani a térség ellátásához. A steril bébiételek gyártásához, vagy sarkvidéki területek vitaminpótlásához is ilyen rendszerek jelenthetnek megoldást.

A japán cég által megtervezett műszaki megoldások tökéletesítésében kulcsszerepe volt az MTA intézeteknek. A martonvásári Agrártudományi Kutatóközpontban (Bedő Zoltán főigazgató) a Mezőgazdasági Intézet Fitotronjának szabályozott klímájú növénynevelési kísérleti rendszerében a kutatók (Galiba Gábor, Harnos Noémi, Heilmann Márk, Monostori István és Mohamed Ahres) közreműködésével elért spenót kultivációs eredmények alapozták meg az új műszaki megoldás hatékonyságának demonstrációját.

A Tateyama és a két közreműködő MTA intézmény (MK és MFA) közös pályázata „LED lighting System For Plant Cultivation” címmel egy nemzetközi szakértő zsűri döntése alapján az első helyen került az idei nyertesek közé. Ezzel megelőztek olyan grandiózus projekteket, mint a San-Francisco-Oakland Bay Bridge LED-es kivilágítása (Cree és Musco), a Tian’anmen tér díszvilágításának korszerűsítése, egy kínai sebészeti műtő LED-es megvilágítása, vagy egy augsburgi épületvilágítási projekt.

A közös munka során az MTA két intézete között is szoros kooperáció alakult ki, ami a további együttműködések alapját is megvetheti.