A Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (KOKI) Katona István által vezetett Molekuláris Neurobiológia munkacsoportja és a Természettudományi Kutatóközpont (TTK) Keserű György által vezetett Gyógyszerkémia munkacsoportja egy új eljárást dolgozott ki, amelynek segítségével nanométeres pontossággal mérhető a gyógyszerek kötési helye az idegsejtek felületén.

A kutatók által leírt új módszer, a PharmacoSTORM, lehetővé teszi a nanoskálájú molekuláris méréseket. E módszer segítségével a kutatók felfedezték, hogy a Richter Gedeon gyógyszergyár által fejlesztett, ipartörténeti jelentőségű cariprazine gyógyszer a Calleja-szigetek elnevezésű agyterületen található szemcsesejtekhez kötődik a legnagyobb mennyiségben. A felfedezés új utat nyit a cariprazine hatásmechanizmusának és a pszichiátriai betegségek neurobiológiai alapjainak megértésében.

Az eredmények a Nature Communications szaklapban jelentek meg.

Prokop, S., Ábrányi-Balogh, P., Barti, B. et al. PharmacoSTORM nanoscale pharmacology reveals cariprazine binding on Islands of Calleja granule cells. Nat Commun 12, 6505 (2021). https://doi.org/10.1038/s41467-021-26757-z


Kiemelt kép: Barti Benjámin