Az MTA TTK Anyag- és Környezetkémiai Intézet Polimer Kémiai Kutatócsoportja szervezésében 2015. augusztus 30 – szeptember 2. között rendezték az ”International Symposium on Amphiphilic Polymers, Networks, Gels and Membranes (APNGM15)” című nemzetközi konferenciát.

Az amfifil polimerek kutatása terén, nemzetközi szinten kiemelkedő eredményeket elért kutatócsoport vezetője, Iván Béla, az MTA levelező tagja, látja el a konferencia elnöki feladatait. A konferenciára a világ több mint harminc országából érkeztek az előadók.

Az egymással nem elegyedő, de kémiai kötéssel egymáshoz kapcsolt hidrofil (vízzel kölcsönható) és hidrofób (víztaszító, ”olajszerű”) polimer láncokból felépülő, azaz amfifil tulajdonságú makromolekuláris anyagok iránt igen intenzív érdeklődés mutatkozik. Világszerte széleskörű alapkutatás folyik az ilyen polimerekkel, és már napjainkban is sokféle felhasználása van az amfifil anyagoknak, pl. a kontaktlencséktől a környezetileg előnyös mosószerekig, gyógyászati, tisztálkodási és kozmetikai anyagokig, festékekig, olajbányászatig, víztisztításig és környezetvédelemi rendszerekig.

Mindemellett sokféle új lehetőséget kínálnak az amfifil polimerek nagy hozzáadott értékű új anyagi rendszerek létrehozására. Ezek között említendők például különleges nanoanyagok, nanoszenzorok, az úgynevezett ”intelligens” anyagok, önszerveződő makromolekulák, testbarát bioanyagok, őssejtek és szövettenyészetek mátrix anyaga, szabályozott és célzott gyógyszerhordozó rendszerek, beleértve rákellenes szereket és biopolimereket is (pl. DNS, RNS, polipeptidek), enzimkatalizátorok és kontrasztanyagok nagyhatékonyságú hordozói.

A szimpózium az amfifil polimerek legutóbbi kutatási eredményeinek megismerése mellett lehetőséget biztosított új tudományos kapcsolatok és nemzetközi kutatási együttműködések terveinek a kialakítására is.

http://aki.ttk.mta.hu/polychem/apngm15/