Kémiai Nobel-díj

 

Martin Karplus, Michael Levitt és Arieh Warshel kapott idén kémiai Nobel-díjat megosztva a komplex kémiai rendszerek többszintű modelljének kifejlesztéséért. A bizottság indoklása szerint az amerikai tudósok a kvantumkémiai számításokat a klasszikus kémiai számításokkal kombinálva fejlesztettek ki a komplex kémiai rendszerek leírására alkalmas modelleket. A három tudós munkájával megalapozta azokat a számítógépes programokat, amelyek segítenek megérteni és előrevetíteni a kémiai folyamatokat.

Martin Karplus, Michael Levitt,  Arieh Warshel

A teljes közlemény itt olvasható: http://www.nobelprize.org/

Fizikai Nobel-díj

A 2013-as fizikai Nobel-díjat Francois Englert és Peter Higgs kapták megosztva a Higgs-mechanizmus és a Higgs-bozon elmélet kidolgozásáért. A Higgs-bozon és a minket körülvevő, mindenütt ott lévő Higgs-tér elméleti és kísérleti vizsgálata a következő évek egyik vezető fizikai kutatási területe lesz.

                                                        

Peter Higgs, Francois Englert

A teljes közlemény itt olvasható: http://www.nobelprize.org

Orvosi Nobel-díj

Két amerikai és egy német professzor kapja az idén az orvosi Nobel-díjat – jelentették be Stockholmban. James E. Rothman, Randy W. Schekman és Thomas C. Südhof megosztva kapták az idei orvosi Nobel-díjat a sejtekben zajló vezikuláris transzportfolyamatok leírásáért. Kutatásaik a receptorokkal és a sejtek információátadásával kapcsolatosak.

James E. Rothman, Randy W. Schekman, Thomas C. Südhof

A teljes közlemény itt olvasható: http://www.nobelprize.org