A frusztrált Lewis-párok kémiájával egy merőben új aktiválási elv, egy új paradigma jelent meg a kémiai kutatások területén. E sajátos sav-bázis párok segítségével kiválthatók a hidrogénezési eljárásban katalizátorként használt mérgező nemesfémek. Egy MTA Lendület-kutatócsoport oldotta meg, hogy a frusztrált Lewis-párok ne legyenek érzékenyek a vízre. Eredményüket fontossága miatt az Amerikai Kémiai Társaság szaklapja, az ACS Catalysis nyílt hozzáférésű tanulmányként közölte.

A kutatócsoport munkatársainak közleménye, amelyben az első nedvességtűrő frusztrált Lewis-pár katalizátor kifejlesztéséről és katalitikus működéséről számolnak be, az ACS Catalysis szaklapban jelent meg. Gyömöre Ádám, Bakos Mária, Földes Tamás, Pápai Imre, Domján Attila és Soós Tibor cikke újdonságtartalma és várható tudományos hatása miatt bekerült az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) ún. ACS Editors’ Choice programjába.

A teljes cikk megtekinthető: http://mta.hu/tudomany_hirei/olcsobb-es-tisztabb-hidrogenezesi-eljaras-szulethet-a-magyar-kutatok-felfedezese-nyoman-frusztralt-lewis-par-vizerzekenyseg-136715/

Megjelent: MTA hírei, 2015. augusztus 25.