Tíz akadémikus és az MTA három doktora is átvehette a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a Széchenyi-díjat a Parlament kupolatermében. A Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést egy akadémikus vehette át, a Magyar Érdemrend középkeresztje elismerésben pedig az MTA négy tagja és egy doktora részesült.

A március 15. alkalmából rendezett parlamenti ünnepségen a Széchenyi-díjon kívül további állami kitüntetéseket is kiosztottak. Egy akadémikus vehette át a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, az MTA négy tagja és egy akadémiai doktor pedig a Magyar Érdemrend középkeresztje elismerést kapta meg.

Nagy megtiszteltetésnek érzem a kitüntetést, magam és kollégáim munkája elismerésének tartom” – nyilatkozta a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést átvevő Pálinkás Gábor, Széchenyi-díjas kémikus. Az Akadémia rendes tagja, aki a kutatási, felsőoktatási és innovációs célokat szolgáló, világszínvonalú MTA Természettudományi Kutatóközpont beruházás hatékony és körültekintő irányításáért, a projekt felelős vezetőjeként példamutató elkötelezettséggel és elhivatottsággal végzett, kiemelkedő szervezési tevékenységéért részesült az érdemrendben, projektbiztosként irányította az MTA TTK új épületének felépítését, jelenleg pedig Pálinkás József, az Akadémia elnöke megbízásából az MTA Bölcsész- és Társadalomtudományok Kutatóháza létrehozásának menedzsmentjét látja el. „Munkásságomnak voltak olyan szakaszai, amikor tudományos eredményeim szereztek örömöt, és olyan periódusai is, amikor vezetői munkámat kísérte a kutatói közösség elismerése” – tekintett vissza változatos feladatokkal kísért pályafutására az akadémikus. Mint elmondta, örül, hogy részt vehet abban a munkában, amelynek nyomán az utóbbi néhány évben folyamatosan javult a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatának helyzete, kutatóinak lehetőségei, és megkezdődött a kutatások infrastrukturális hátterének korszerűsítése is.

Megjelent: Az MTA Hírei, 2014. március 14.

A teljes közlemény itt olvasható:

http://mta.hu/mta_hirei/huszan-vehettek-at-a-szechenyi-dijat-a-parlamentben-133733/