A Magyar Tudományos Akadémia a kormányfő felkérésére pályázatot hirdetett a koronavírus-járvány okozta egészségügyi, társadalmi, kulturális és egyéb problémák feltárására.

A második pályázati körben a 20 támogatottból 2 TTK-s kutatás is támogatásban részesült:

Gaál Zsófia AnnaTraining-induced compensation of cognitive decline in post-covid patients
Orbán TamásThe influence of the SARS-CoV-2 virus on the stability of tissue-specific endogenous microRNAs

Gaál Zsófia Anna – A kognitív hanyatlás tréning által kiváltott kompenzációja poszt-covid betegeknél

A COVID-19 vírus hosszútávú idegrendszeri és kognitív változásokat okozhat, melyekre az idős korosztály reagál a legérzékenyebben, akiknél felmerül a demencia kialakulásának kockázata is. A testi tünetek gyógyítása mellett ezek a hatások sem hagyhatók figyelmen kívül, a kognitív változások korai felismerésével és kompenzálásával tehetünk a későbbi visszafordíthatatlan neurokognitív hanyatlás ellen. A TTK Kognitív Pszichológiai Kutatócsoportban azt vizsgálják, hogy a kognitív és relaxációs tréning milyen rövid és hosszútávú hatással van a figyelmi, emlékezeti, végrehajtó funkciókra a maradványtüneteket mutató időseknél, feltérképezik az agyi hálózatok átrendeződését, és hogy a COVID fertőzésnek nem kitett idősekhez képest hogyan változik azok reaktivitása.

Orbán Tamás – A SARS-CoV-2 vírus hatása a szövetspecifikus endogén mikroRNS-ek stabilitására

Az intenzív kutatások ellenére még mindig nem tudunk eleget a SARS-CoV-2 koronavírus sejten belüli működéséről, az endogén fehérje- és RNS-hálózatokra gyakorolt hatásáról. A TTK Génreguláció Kutatócsoport a vírusműködés eddig nem kutatott aspektusát, az endogén mikroRNS-ek (miRNS-ek) vírus kiváltotta lebomlását kívánja vizsgálni. A miRNS-ek a génexpresszió fontos szabályozói, hiányuk esetén zavart szenvedhet az endogén RNS hálózatok finomhangolása. Feltételezésük szerint a szövetspecifikus miRNS-ekre gyakorolt hatás szerepet játszhat a betegség tüneteinek kialakulásában, akár hónapokkal a fertőzést követően is. A kutatások eredményétől azt várják, hogy kijelölhetők olyan új terápiás célpontok, amelyek segíthetnek leküzdeni ezt az emberek millióit hatékonyan fertőzni képes, és akár hosszútávú szövődményeket okozó új vírust.

További információ az MTA honlapján.


Fotó kredit: CDC, Unsplash