A Természettudományi Kutatóközpont Kognitív Pszichológiai Kutatócsoportja az MTA poszt-COVID jelenségek kutatására irányuló pályázatának keretében vizsgálja, hogy az idős korcsoportban a covid fertőzés után hátramaradó kognitív tünetek miként változtathatók különböző tréningekkel.

A koronavírus fertőzésen átesettek kb. 5%-ánál (az omikron variáns esetén) az akut fázis lecsengése után is a mindennapok része marad, hogy erőnléti problémáik vannak, fáradtsággal, szédüléssel, alvászavarokkal, emlékezeti és koncentrációs nehézségekkel küzdenek, és ez a százalék magasabb azoknál, akiket kórházban is kellett kezelni, vagy pedig valamely magas kockázati csoportba, így pl. az idősek közé tartoznak. Ennek fényében fontos ezt a jelenséget minél alaposabban megismernünk, hiszen komoly befolyással van az életminőségre.

A kutatócsoportban azt vizsgálják, hogy a maradványtüneteket mutató idősek figyelmi, emlékezeti folyamatai, mentális rugalmassága és sebessége más-e, mint azoké az idős személyeké, akik nem találkoztak a vírussal. A kutatás során EEG-vel követik az agy idegsejtjeinek, az általuk kialakított hálózatoknak a működését, és vizsgálják, hogy különböző tréningekkel felgyorsítható-e ezeknek a hálózatoknak az újrarendeződése, javíthatók-e a koncentrációs, emlékezeti problémák, illetve csökkenthető-e a covid-indukált demencia kialakulásának valószínűsége.

A kutatásba olyan személyeket várnak, akik 60 és 75 év közöttiek, az elmúlt 6 hónapban átestek koronavírus fertőzésen, és még mindig maradványtüneteket mutatnak (kimerültség, emlékezeti vagy koncentrációs problémák, alvászavar, szédülés).

A jelentkezők egy neurológiai vizsgálat után kognitív állapotfelmérésen és EEG vizsgálaton vesznek részt, amit egy 8 alkalmas otthoni tréning követ. Ennek hatását közvetlen a tréning után, illetve egy évvel később is EEG vizsgálattal ellenőrzik. A résztvevők visszajelzést kapnak a neurológiai vizsgálat eredményéről és kognitív teljesítményükről, illetve a 2. EEG vizsgálat után 15.000 Ft-os Tesco utalvánnyal honorálják együttműködésüket.

Aki szívesen részt venne a kutatásban, illetve bővebb információt szeretne arról, a poszt-covid@ttk.hu címen jelentkezhet.

poszt-COVID kutatás

Kapcsolódó cikk: Demenciával fenyeget a Covid, de az idősek maguk is felvehetik a harcot ellene rendszeres otthoni agytréninggel