A Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet mély fájdalommal búcsúzik  a szociálpszichológia és a tudományos narratív pszichológia nemzetközileg elismert kutatójától, László János professzortól, aki az intézet Narratív Pszichológiai Kutatócsoportjának vezetője, a Pécsi Tudományegyetem professzora, az MTA doktora volt. Legyőzhetetlen betegségével folytatott küzdelme, életének 67. évében, 2015. január 25-én ért véget. Személyében a tudományos életet pótolhatatlan veszteség érte.

László János meghatározó alakja volt a hazai szociálpszichológiai kutatásnak és oktatásnak. Nemzetközi hírű tudós, a narratív pszichológia egyik úttörője, a tudományos narratív pszichológiai elmélet és a narratív szociálpszichológiai elmélet megalkotója és világszerte ismert képviselője volt. Időben és szakmai kapcsolatokban egyaránt kiterjedt tudományos munkásságát két összefoglaló műve, A történetek tudománya / The science of stories és a Történelemtörténetek / Historical tales and national identity című könyvek fémjelzik legjobban. Mindezek mellett alapítója volt a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézetének és Pszichológia Doktori Iskolájának. 2008 és 2010 között az Országos Doktori Tanács Elnöke volt.

Eredményekben gazdag munkásságának elismeréseként 2011-ben Akadémiai Díjat kapott, 2014-ben pedig az Európai Szociálpszichológiai Társaság Jean Paul Codol díj adományozásával ismerte el az európai szociálpszichológia fejlődését szolgáló tevékenységét. A Magyar Pszichológiai Társaság Ranschburg Pál Emlékéremmel ismerte el László János tudományos kiválóságát.

Egy nagy tudóst, sokoldalú személyiséget és szeretett barátot veszítettünk el.

László János temetése 2015. február 12-én 14.30 órakor lesz a budapesti Farkasréti temetőben.