A Magyar Kutatási Hálózat kiemelten fontosnak tartja, hogy a kutatási eredmények a társadalomban és a gazdaságban is hasznosuljanak. A Proof of Concept Program pontosan ezt a célt szolgálja, amelynek immár harmadik fordulója is lezárult.

A pályázatok értékelése a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szakértőinek bevonásával történt a Magyar Kutatási Hálózat Titkársága Tudományos Tanács tagjai és további független szakmai értékelők mellett. Összesen hét projekt részesült mintegy 203 332 242 forint vissza nem térítendő támogatásban.

A kedvezményezettek között van a HUN-REN TTK két kutatócsoportja is.

Nagy hőkapacitású fázisváltó hőtároló puffertartály fejlesztése

Témavezető: Feczkó Tivadar

Elnyert támogatás: 27 220 780 Ft

A projekt keretében a HUN-REN TTK AKI Funkcionális Nanorészecskék Kutatócsoport lakóházakban vagy középületekben használható puffertartályt fejleszt, mely természetes eredetű szerves látens hőtároló anyagot (PCM) tartalmaz mikro- és vagy makrokapszulázott formában. Az alkalmazott fázisváltó anyag előnye a paraffin típusú látens hőtároló anyagokkal szemben, hogy megújuló energiaforrásból származik, a paraffinnal összevethető látens hőkapacitással bír és kevésbé gyúlékony, valamint az életciklus végén komposztálható. A fejlesztendő puffertartály alkalmas megújuló energiaforrásokból valamint hulladékhőből származtatott hőenergia hatékony tárolására, a forgalomban lévő megoldásoknál jelentősen kisebb bekerülési költséggel. 10 °C működési hőmérsékletváltozás esetén a kapszulázott fázisváltó hőtároló anyagot 50 m/m %-ban tartalmazó puffertartály 23-25 kWh hőenergia tárolására alkalmas, ami 2,0-2,2-ször akkora hőkapacitást jelent, mint egy azonos térfogatú vizes, érzékelhető hő tárolására alkalmas puffertartály.

Reverzibilis kovalens kötés kialakítására hangolt, felszíni ciszteineket támadó inhibitorok alkalmazása a rák és a gyulladásos folyamatok ellen

Témavezető: Reményi Attila

Elnyert támogatás: 30 000 000 Ft

A projekt keretében a Biomolekuláris Kölcsönhatások és az Organokatalízis Kutatócsoport olyan modulált reaktivitású ligandumok fejlesztését folytatja tovább, melyekkel fehérjék felszínén lévő funkcionális helyek (pl. természetes kismolekulás vagy fehérje-fehérje kötőfelszínek) reverzibilis kovalens kötések kialakítása révén célzottan „támadhatóak”. Ez lehetővé teszi új hatásmechanizmusú, jelátviteli betegségek kezeléséhez köthető hatóanyagok előállítását, illetve ismert, de egyenlőre csak korlátozott mértékben használható kinázinhibitorok szélesebb körben való alkalmazhatóságát.