Tíz kimagasló szellemi és tudományos teljesítményt felmutató, harminc év alatti fiatal kutató vehette át a Magyar Tudományos Akadémián az idén hatodik alkalommal kiosztott Junior Prima Díjat a magyar tudomány kategóriában. Köszöntőjében Pálinkás József, az MTA elnöke a jövő ígéreteinek nevezte a kilenc természettudóst és egy politikatudományi szakembert, és az emberiség tudását gyarapító munkájuk folytatására biztatta őket.

„A kutató számára az egyik legnagyobb, szinte semmi máshoz nem hasonlítható érzés a felismerés öröme. Egy nehéz probléma megoldása önmagában is jutalmat jelent, a siker ízének átérzéséhez azonban a közösség elismerését jelentő díjak is hozzájárulnak” – fogalmazott az Akadémia székházában rendezett ünnepségen Pálinkás József. Mint mondta, a siker értékét a mögötte álló teljesítmény adja. „Nagy örömöt jelent a számomra, hogy olyan fiatalokat láthatok itt, akik kíváncsiságtól és lelkesedéstől hajtva jutottak el az emberiség tudását gyarapító felismerésekig. Tudományos tevékenységük már most példaként állítható kortársaik, sőt a náluk idősebbek elé is” – tette hozzá az MTA elnöke.

Rokob Tibor András kémikus az MTA Természettudományi Kutatóközpont munkatársa. Legfontosabb eredménye, hogy az elméleti kémiai számításokat egy igen fontos, de nehezen megoldható problémának, az erős kovalens kémiai kötések aktiválási folyamatának megértése érdekében alkalmazta. A díjra Náray-Szabó Gábor akadémikus javasolta, aki méltatásában azt is megjegyezte, hogy a fiatal kutató huszonhárom publikáció társszerzője, amelyekre összesen 407 független idézetet kapott. Ezzel a korosztályában példa nélküli teljesítménnyel pedig eléri az MTA doktora cím megszerzéséhez előírt minimumot.

Forrás: mta.hu