Összesen tíz élettudományi kutató kapta meg az EMBO Installation pályázatokat, amely azokat a csoportvezetőket támogatja, akik az EMBO programban részt vevő országokba költöznek vagy nemrég költöztek oda. A tudósok olyan izgalmas témákkal foglalkoznak, mint az öregedés, tumorbiológia, bél-agy tengely kommunikáció, mikrobióta vagy éppen a génszerkesztés.

A pályázatot nyert csoportvezetők kutatólaboratóriumokat hoznak létre Csehországban, Görögországban, Magyarországon, Litvániában, Lengyelországban, Portugáliában és Törökországban.

Magyarországon kettő, Csehországban, Litvániában, Görögországban, Portugáliában és Törökországban egy-egy, míg Lengyelországban három kutató nyert EMBO támogatást.

A kutatók a pályázatbenyújtás előtti négy évben legalább két egymást követő évet töltöttek el külföldön. A 10 kedvezményezettből 6 fő nő.

A kedvezményezettek átfogó támogatásban részesülnek kutatásaik és szakmai fejlődésük biztosításához. Ez évi 50 ezer eurót jelent, amelyet a fogadó ország minisztériuma vagy pályázati alapkezelője (35 ezer euró) és az EMBC, a 31 tagországot számláló kormányközi szervezet (15 ezer euró) nyújtanak közösen. A kutatók ezen kívül hozzáférést kapnak további pályázati pénzekhez és utazási támogatáshoz, tréningekhez, továbbá használhatják az EMBL heidelbergi központi infrastruktúráját és jelentős szakmai kapcsolatokat építhetnek ki.

Róna Gergely a HUN-REN TTK Molekuláris Élettudományi Intézet DNS Hibajavítás Kutatócsoportját alapította meg. Kutatásai középpontjában a sejtek genomi integritásának megőrzése áll. A kutatócsoport genetikai, biokémiai, sejtbiológiai és proteomikai módszerek használatával próbálja leírni azokat a molekuláris mechanizmusokat, ami bizonyos betegségek hátterében áll. Ilyen a neurális DNS-hibajavítás molekuláris mechanizmusainak megértése is, amely a neurodegeneratív betegségek hátterében (és az EMBO pályázat fókuszában is) áll.

A Róna Gergelyről készült portré megtekinthető az EMBO weboldalán.

A következő pályázati határidő 2024. április 15. További részletek az EMBO weboldalán találhatók.

KedvezményezettProjekt címeBefogadó Intézmény
Maciej CieślaCoordination of alternative splicing in ageing of hematopoietic stem cellsPolish Academy of Sciences, Warsaw, PL
H. Atakan EkizInvestigating long noncoding RNAs in melanomagenesis and immunoevasionInstitute of Technology, Izmir, TR
Ilana GabanyiSex and age specificities influencing the gut-brain axis communicationInstituto Gulbenkian de Ciência, Oeiras, PT
Stephen JonesDeveloping robust and predictable gene editing toolsVilnius University, LT
Aleksandra KolodziejczykRole of microbiota in progression of liver diseaseInternational Institute of Molecular and Cell Biology, Warsaw, PL
Christina KyrousiDecoding the role of cilia in neurodevelopmental and psychiatric disordersUniversity Mental Health Research Institute, Athens, GR
Viktória LázárExploring new strategies against genotoxin-producing gut pathogensHUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont
Ewelina Malecka-GrajekFrom dynamics of bacterial RNA degradation to gene expression manipulation toolsInternational Institute of Molecular and Cell Biology, Warsaw, PL
Hana Polasek-SedlackovaChecking on replication originsInstitute of Biophysics, Brno, CZ
Gergely RónaFunction of D-type cyclins in neuronal DNA repair and neurodegenerationHUN-REN Természettudományi Kutatóközpont

Az EMBO-ról

Az EMBO (European Molecular Biology Organization / Európai Molekuláris Biológiai Szervezet) egy több mint 2000 kiváló kutatót tömörítő szervezet, amely a tudományos kiválóságot segíti Európában és annak határain túl, az élettudományok területén. A szervezet fő célkitűzései közé tartozik a tehetséges kutatók támogatása karrierútjuk minden szakaszában, a tudományos információcsere ösztönzése, valamint egy olyan kutatói környezet kialakítása, ahol a tudósok kiemelkedő munkát végezhetnek.

Az EMBO segíti a fiatal kutatókat kutatásaik fejlesztésében, nemzetközi hírnevük előmozdításában és mobilitásuk biztosításában. Az EMBO kurzusokkal, workshopokkal, előadásokkal és sajtókiadványokkal segíti a legújabb tudományos eredmények megismerését és tréningeket kínál a magas színvonalú kutatási gyakorlat fenntartását célozva.

Tudományos közösségeink véleményét és visszajelzéseit kikérve, valamint szorosan követve a tudományos trendeket, az EMBO hozzájárul a tudománypolitika alakításához. További információért látogasson el a www.embo.org weboldalra.