Szebényi Kornélia és Füredi András a TTK Enzimológiai Intézet tudományos munkatársai a Marie Skłodowska-Curie Actions, Európa egyik legrangosabb posztdoktori ösztöndíj programjának keretei között nyertek el támogatásokat.  Az ERC Starting Grant előszobájának is tartott ösztöndíjra 2021-ben közel 8400 pályázat érkezett, amiből 1100 kapott támogatást.

Szebényi Kornélia korábban a Cambridge-i Egyetem posztdoktoraként agyi organoid rendszereken („Miniagy”) végzett úttörő kísérleteket és hozta létre az amiotrófiás laterál szklerózis (ALS) első organoid-szelet modelljét.

Ezt az egyedülálló technológiát a TTK Enzimológiai Intézetében tovább kamatoztatva, Dr. Monostory Katalinnal, a Metabolikus Gyógyszer-kölcsönhatások Kutatócsoport vezetőjével együttműködve a neuroblasztóma egy teljesen új, preklinikai modelljét dolgozhatja ki. A neuroblasztóma az újszülöttek leggyakoribb és a gyermekek 3. leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganata, amely a folyamatosan fejlődő terápiás lehetőségek ellenére is még mindig magas mortalitást mutat. Ez az organoid rendszer segíthet új kezelések kifejlesztésében és korai diagnosztika markerek azonosításában.

https://cordis.europa.eu/project/id/101090302

A 2021-ben Ausztriából hazatért Füredi András (TTK Gyógyszerrezisztencia Kutatócsoport) Dr. Fürjes Péter, az EK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet Mikrorendszerek Laboratóriuma vezetőjének témavezetésével valósíthatja meg egy új, a mikrofluidikai rendszerek előnyeit kihasználó orvosdiagnosztikai eszköz fejlesztését, amely képes akár egy csepp mintából meghatározni a kemoterápiával kezelt tumoros betegek vérében keringő gyógyszerhatóanyagok koncentrációját.

Az egyszerű, elérhető és azonnali (Point-of-Care) Terápiás Drog Monitorozásra (TDM) hosszú ideje nagy igény mutatkozik, azonban ez a klinikai gyakorlatban, néhány speciális eset kivételével, korlátozottan valósulhatott meg. A két kutató ötlete változtathat ezen és megnyithatja az utat a személyre szabott kemoterápiák és a POC vagy akár viselhető TDM eszközök alkalmazásának irányába.

https://cordis.europa.eu/project/id/101065044

Szebényi Kornélia az ERA-Widening („Fostering brain circulation of researchers and excellence initiatives”), míg Füredi András az Marie Skłodowska-Curie Actions Postdoctoral Fellowship program keretében nyert támogatást.