A Neurospat programban kognitív pszichológiai kísérleteket végeztek az asztronauták, melyet az MTA Természettudományi Kutatóközpont Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetben dolgoztak ki. Balázs Lászlóval, a kísérlet koordinátorával az eredményekről beszélgettünk.

Sok gyerek álmodozik arról, hogy űrhajós lesz. Önnél ebből jött az űrpszichológia, vagy más úton került a területre?- Amikor annak idején kint álltam a körúton és integettem Gagarinnak, még nem álmodtam arról, hogy közöm lesz a világűrhöz.

Megjelent: Élet és Tudomány (Trupka Zoltán) 1484-1485. oldal; 2014. november 19.

A teljes cikk itt olvasható: http://www.eletestudomany.hu/tengeribetegseg_az_urben

További megjelenések

Sarkkutatók beszédmintáinak elemzése segíthet a jövő orvosainak

„Az ilyen típusú neurológiai kórképnél megváltozik az artikuláció idegi vezérlése is, amit méréseinkkel kimutathatunk” – hangsúlyozta a szakember, akit érzelem-felismerési eredményeik publikálása után keresett meg Balázs László, az MTA Pszichológiai Intézete Űrkutató Csoportjának vezetője, hogy felkérje az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) részére benyújtandó közös pályázathoz. Az elnyert pályázat címe „Pszichológiai állapotfelmérés nyelvi jelenségek számítógépes vizsgálatával” (Psychological Status Monitoring by Computerized Analysis of Language Phenomena, röviden COALA) volt.
Megjelent: richpoi.com;  2014.12.04