Önkéntes résztvevőket keresünk az egészséges idősödés során jelentkező gondolkodásbeli és emlékezeti változások nyomon követését vizsgáló kutatásunkhoz

A Természettudományi Kutatóközpont Agyi Képalkotó Központjában működő laborunk – Hippocampal Circuit and Code for Cognition Lab – már évek óta foglalkozik az emberi megismerés idegtudományi vizsgálatával. A jelenlegi, TérKépÉsz elnevezésű kutatásunkban, azt próbáljuk meg felderíteni, hogy az egészséges idősödés során milyen változások mennek végbe figyelmünk, gondolkodásunk, vagy akár az emlékezetünk működésében.

Kutatásunkba olyan 20-30 év közötti és 65 éven felüli résztvevőket keresünk, akik szívesen részt vennének egy játékos idegtudományi kutatásban, ahol online tesztekkel, valamint mágneses rezonancia (MR) képalkotással vizsgáljuk a különböző kognitív folyamatokat.

A vizsgálat 4 fázisból áll. Az első fázisban, a járványhelyzetre való tekintettel kizárólag olyan tesztek elvégzésére kérjük, amelyek személyes jelenlétet nem igényelnek. Ezeket a teszteket online, önállóan tudja elvégezni. A kutatás második fázisára 1 évvel később, várhatóan 2022 telén és tavaszán kerül sor. Ebben a fázisban MR mérést is végzünk, melynek helyszíne a Természettudományi Kutatóközpont. A harmadik fázisban, amelyre csak a 65 évnél idősebb résztvevőket várjuk, ismét online feladatok elvégzésére fogjuk kérni. A harmadik fázis előreláthatólag 2023 elején valósul majd meg. Végül egy utolsó, újabb MR fázisra kerül sor, ami az elsőhöz hasonlóan zajlik és a várható ideje 2024 első fele. A kutatásban való részvételt az online alkalmak esetében 3000, az MRI alkalmak esetében 7000 forint értékű ajándékutalvánnyal háláljuk meg.

Ha van olyan fiatal (20-30 év közötti) vagy idős (65 év felett) ismerőse, aki számára szintén érdekes lehet a kutatásunk, kérjük, ossza meg velük ezt a lehetőséget!

Üdvözlettel,

A TérKépÉsz csapata