Fontosabb a tudomány, mint valaha: ismét Budapesten a World Science Forum

Milyen célokat kell megvalósítaniuk a kormányoknak ahhoz, hogy Földünk a 2020-as években élhetőbb világ legyen? Hogyan érdemes enyhíteni a globális felmelegedés következményeit? Mit tehetnek a tudósok azért, hogy kutatási eredményeik ne csak az iparban, hanem a társadalom működését befolyásoló politikai döntéshozatalban is hatékonyan érvényre jussanak? Tudásukon kívül mit tehetnek hozzá mindehhez a kutatók? Hogyan lehet növelni a tudományba vetett bizalmat, erősíteni a tudományos ismeretterjesztés és tanácsadás szerepét, hogy ne ezoterikus gondolatkísérletektől, hanem megalapozott személyes és politikai döntésektől reméljük sorsunk jobbra fordulását? Többek között e kérdésekről tanácskoznak a hetedjére megrendezett World Science Forum (WSF), a Tudomány Világfóruma résztvevői Budapesten november 4. és 7. között.  Program

A teljes hír itt olvasható.

Megjelent: MTA hírei, mta.hu,  2015. október 16.,

„A World Science Forum egyik legfőbb jellegzetessége, hogy a szó valós értelmében vett világtalálkozó. Nem a fejlett országok európai és amerikai fókuszú fórumáról van szó, a résztvevők több mint száz országból érkeznek – mondja Bőhm Gergely, az MTA Nemzetközi Kapcsolatok Főosztályának vezetője. – Az idei WSF jelmondata-témája a »The Enabling Power of Science«. A mottó tágabb kontextusban arra vonatkozik, hogy a tudomány új lehetőségeket, utakat nyit a társadalom, az ipar és a politika előtt is. Arra utalunk vele, hogy a tudomány megkerülhetetlen és egyben elengedhetetlenül fontos eszköz a társadalom számára, amely nélkül nem lehetséges például a most rendkívül aktuális, az ENSZ Közgyűlés által szeptemberben elfogadott fenntarthatósági vagy a közelgő decemberi párizsi csúcstalálkozóra súlyos viták árán előkészített klímacélok megvalósítása sem.”

http://worldscienceforum.blog.hu/

Egy hónappal a kritikus fontosságúnak tartott párizsi klímacsúcs előtt Budapesten kapják meg a világ vezető tudománypolitikusai a lehetőséget arra, hogy eljuttassák a tudósok véleményét a döntéshozókhoz a fenntartható fejlődésről. A World Science Forumot az 1999-i budapesti World Conference on Science indította el az útján.

A Magyar Tudományos Akadémiára összehívott világtalálkozó, a World Science Forum programja az utolsó pillanatban változott, és – a történelem talán legnagyobb, Európát érintő migrációs krízise kapcsán – egy soron kívüli menekültügyi eszmecserével kezdődik november 4-én.

http://worldscienceforum.blog.hu/2015/10/18/tudomanyos_vilagforum_budapesten_a_fenntarthato_fejlodesrol