Új 3 Teslás funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó berendezés beszerzéséről írtak alá szerződést a Siemens Zrt. és a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont (MTA TTK) vezetői.

A Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontja egy 2014 májusában elindított Európai Uniós közbeszerzési eljárás eredményes zárásaként kötött szerződést a képalkotó eszközök területén is vezető technológiákat fejlesztő vállalattal, a Siemens Zrt.-vel. Az új fejlesztésű 3 Teslás mágneses rezonanciás (MR) képalkotó berendezés és kiegészítő tartozékainak beszerzésével az agyi képalkotás területén élvonalbeli kutatási és fejlesztési feladatok megvalósítása válik lehetővé. A beruházás a Nemzeti Agykutatási Program támogatásából és Magyar Tudományos Akadémia infrastruktúra-fejlesztési forrásaiból valósul meg. A beruházás célja egy új, az agykutatás e területének hazai élvonalbeli kutatásait egészében szolgáló nagyműszeres laboratórium kialakítása.

A kialakítandó MR-laboratórium korszerű műszeres hátteret biztosít a kognitív idegtudományi alapkutatásokhoz, a neuro-pszichiátriai betegségekre összpontosító transzlációs kutatásokhoz, valamint lehetőséget teremt az MR-módszerre irányuló fejlesztésekhez. Az új központban az MTA TTK és partnerei által megvalósítandó nemzetközileg is kiemelkedő színvonalú felfedező kutatások, valamint ipari partnerekkel szoros együttműködésben folytatott kutatás-fejlesztési projektek valósulhatnak meg. Az MR-laboratóriumot működtető Agyi Képalkotó Központban (AKK) folytatott kutatási és fejlesztési programok megvalósításához az emberi agy kutatásának legkorszerűbb módszerei és eszközparkja áll rendelkezésre. A Központ küldetése az emberi agy működésének jobb és mélyebb megértése, s ezen belül olyan eredmények elérése, amelyek széleskörű hazai és nemzetközi együttműködésben valósulhatnak meg.

 Az MTA TTK-ról

Az MTA Természettudományi Kutatóközpontja a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézet-hálózatának egyik legnagyobb kutatóintézete. Az MTA TTK multidiszciplináris természettudományi kutatásokat folytat az enzimológia és molekuláris farmakológia, a kognitív idegtudományok és pszichológia, a szerves kémia, valamint az anyag- és környezettudományok területén. A Kutatóközpont több mint 400 kutatója elkötelezett az új tudományos felfedezések és a társadalom javát szolgáló fejlesztések iránt.

 A Siemens Zrt.-ről

A Siemens Zrt. portfoliója magában foglalja komplex projektek kivitelezését, Siemens berendezések értékesítését és szállítását, valamint az olyan kapcsolódó szolgáltatásokat, mint a műszaki tanácsadás, a tervezés, a telepítés, az üzembe helyezés, a műszaki üzemeltetés, vagy a szerviz. Két termelő üzemében nemzetközi piacra állít elő részben hazai fejlesztésű termékeket, valamint társvállalatai révén hazai szoftverfejlesztésben is érdekelt.

A Siemens Zrt., valamint a csoporthoz tartozó termelő, szolgáltató és kereskedelmi tevékenységet végző további Siemens leányvállalatok az elmúlt négy évben több mint 600 fővel növelték munkatársaik számát.

További információ

MTA TTK – Tóth Ágnes (toth.agnes@ttk.mta.hu)

Siemens Zrt. –  Virágh Adrienn (adrienn.viragh@siemens.com)

Budapest, 2014. október 15.

További megjelenések:

MTA hírek, mta.hu, 2014.10.15.

A magyarországi agykutatást segítő MR-készülék beszerzéséről döntött az MTA – …Az MTA TTK egy 2014. májusában elindított európai uniós közbeszerzési eljárás eredményes zárásaként kötött szerződést a képalkotó eszközök területén vezető technológiákat fejlesztő a Siemens Zrt.-vel. A beruházás célja egy új, az agykutatás ezen területének Magyarország élvonalbeli kutatásait egészében szolgáló nagyműszeres laboratórium kialakítása.  mti.hu,  2014.10.15.

hvg.hu, 2014.10.15.

weborvospro.hu, 2014.10.15.

radiologia.hu, 2014.10.15.

A magyarországi agykutatást segítő MR-készülék beszerzéséről döntött az MTA

Az MTA TTK egy 2014. májusában elindított európai uniós közbeszerzési eljárás eredményes zárásaként kötött szerződést a képalkotó eszközök területén vezető technológiákat fejlesztő a Siemens Zrt.-vel. A beruházás célja egy új, az agykutatás ezen területének Magyarország élvonalbeli kutatásait egészében szolgáló nagyműszeres laboratórium kialakítása – közölte a program kommunikációjával megbízott ügynökség az MTI-vel. – webradio.hu (2014.10.15)

szegedma.hu , 2014.10.15.

hirado.hu, 2014.10.15.

inforadio.hu2014.10.15.

velemenyezd.hu, 2014.10.15.

Agykutatást segítő MR-készülék beszerzéséről döntött az MTA – Új, 3 Teslás funkcionális mágneses rezonanciás (MR) képalkotó berendezés beszerzéséről írtak alá szerződést a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont (MTA TTK) vezetői. Az új készülékkel az agyi képalkotás területén végzett élvonalbeli kutatási és fejlesztési feladatok válnak elérhetővé. Az MTA TTK egy 2014. májusában elindított európai uniós közbeszerzési eljárás eredményes zárásaként kötött szerződést a képalkotó eszközök területén vezető technológiákat fejlesztő a Siemens Zrt.-vel.  – orientpress.hu (2014.10.16)

A magyarországi agykutatást segítő MR-készülék beszerzéséről döntött az MTA (2014.10.16) richpoi.com

Új eszköz az agy feltérképezésére (2014.10.16) mno.hu

A magyar agykutatást segítő MR-t vesz az MTA (2014.10.16) medicalonline.hu

Hipermodern MR-berendezést vesz az MTA (2014.10.16) index.hu